Skoro jasno
12°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Legalizáciu prostitúcie otvoril poslanec Šudík pred mesiacmi. Politici od témy bočia
Zdielať na

Legalizáciu prostitúcie otvoril poslanec Šudík pred mesiacmi. Politici od témy bočia

BRATISLAVA / Téma najprv spôsobila veľký rozruch, následne zostalo úplné ticho. Ako sa vyvíja presadzovanie legalizácie najstaršieho remesla?

Člen poslaneckého klubu OĽaNO Tomáš Šudík otvoril tému legalizácie prostitúcie ešte v októbri minulého roka. Chcel zatočiť s ilegálnou prostitúciou spôsobom, že k ženám, ktoré poskytujú sexuálne služby, by sa pristupovalo rovnako, ako k bežným živnostníčkam.

​Zvýšená zdravotná starostlivosť, ale aj bezpečnosť. To avizoval poslanec klubu OĽaNO s tým, že ženy venujúce sa najstaršiemu remeslu by mohli platiť čiastočne vyššie odvody a dane, ktoré by im zaisťovali istoty, ktoré dnes nemajú. Mali by cenník a zákazníkom by vydávali bločky tak, ako to robia kaderníčky, manikérky, alebo iné remeslá a služby. Tak by si poslanec Tomáš Šudík predstavoval legalizáciu prostitúcie, ktorá by podľa neho pomohla bojovať s tou nelegálnou a nútenou.

"Prostitútky by mali právo sa obrátiť nielen na políciu, ale mali by hradené každomesačné vyšetrenie lekárom," poznamenal poslanec, ktorý svoj nápad chcel prebrať s ultrakonzervatívnymi kolegami z klubu OĽaNO, predovšetkým z Kresťanskej únie, ktorú vedie Anna Záborská. "Každý vie, že nelegálna prostitúcia je problém, ale nikto ho nerieši," povedal v tom čase Šudík, ktorý sa v tom čase chcel otvoriť diskusiu o legalizácii prostitúcie. Argumentom pre legalizáciu bolo v tom čase aj to, že cez sexbiznis preteká množstvo peňazí, o ktoré štát prichádza. 

​O téme je už mesiace ticho

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ mala byť téma v parlamente zablokovaná a to aj pre prebiehajúcu ruskú agresiu v Ukrajine. Zaujímavé je aj to, že tému odmietlo komentovať množstvo poslancov. Napríklad z hnutia Sme rodina sa odmietol vyjadriť nielen Peter Pčolinský, ale aj predseda Boris Kollár. Téme sa vyhol aj Juraj Šeliga zo Za ľudí, ale aj niekoľko reprezentantov hnutia OĽaNO ako Juraj Krúpa či šéf klubu Michal Šipoš.

Pred kameru sa napokon nepostavil ani sám Šudík, ktorý musel parlament zo zdravotných dôvodov opustiť a nahradil ho liberálny poslanec Andrej Stančík. Zdá sa teda, že množstvo politikov od témy bočí.

Za klub SaS sa k téme vyjadril predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič, ale aj poslankyňa Marcinková, ktorá sa v parlamente venuje sociálnych a ženským témam. Za stranu Za ľudí situáciu okomentovala ministerka Veronika Remišová a za stranu Hlas-SD exministerka vnútra Denisa Saková. Vedia si politici legalizáciu predstaviť?

Súvisiace články