Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Komentár Arpáda Soltésza: Ak je Putin rozhodnutý pre jadrovú vojnu, iba odďaľujeme nevyhnutné
Zdielať na

Komentár Arpáda Soltésza: Ak je Putin rozhodnutý pre jadrovú vojnu, iba odďaľujeme nevyhnutné

Zdroj: reprofoto twitter - Nexta

Kým si na Slovensku v pokoji a dostatku skracujeme životy veľkonočným prejedaním sa, ruské rakety zabíjajú civilné obyvateľstvo už aj vo Ľvove. Neschopnosť demoralizovanej hordy vyvraždiť susedný národ si predsa žiada rázny čin. Genocída Ukrajincov mala prebehnúť v pokoji a tichosti, bez straty ruského majetku, a ideálne aj ruských životov. Miera frustrácie v Kremli dnes musí lámať svetové rekordy. Vladimír Putin už má pomerne jasnú predstavu, ako sa vo svojom bunkri cítil Adolf Hitler. Sotva sa dokáže vyhnúť úvahám, čo by bol jeho duchovný otec urobil, keby mal k dispozícii jadrové zbrane. Vpálil by guľku iba do vlastnej hlavy? Má ďalšia existencia ľudí bez Vladimíra Putina vôbec nejaký zmysel?

Ruský režim sa ozlomkrky transformuje zo staromódneho fašizmu, opierajúceho sa o infantilné národné mýty a cirkev zmutovanú na pohanský kult, na moderný ruský nacizmus. Už neskrýva svoj úmysel vyvraždiť všetkých, ktorí by mohli byť čo i len hypoteticky schopní odporu. Náčelník nacistickej hordy vysiela jasný odkaz: Nechajte sa vykynožiť v mieri, alebo vás všetkých pozabíjame. No keď alternatívou k smrti v boji je pomalé ale isté umieranie v nacistickom koncentračnom tábore, či v lepšom prípade guľka do tyla po mučení alebo znásilnení, neexistuje dôvod s nepriateľom rokovať. Je to boj na život a na smrť, a keď neprijmeme jeho realitu, už sme ho prehrali.

Ruský režim doposiaľ nezakrýval svoj nacistický charakter preto, lebo by sa zaň hanbil. Prosto nechcel, aby naň boli jeho budúce obete pripravené. Vďaka zmesi našej lenivosti, zbabelosti a chamtivosti mu to vyšlo. Napriek varovným hlasom, aj z radov ruských intelektuálov, Západ výdatne financoval zločinecký režim Kremľa a nechával ho rásť. Keby nebola kleptokratická elita rozkradla vodcovi pod zadkom aj jeho vlastnú armádu, Ukrajina by bola len prvou, vcelku bezvýznamnou bitkou v tretej svetovej vojne.

Náčelník hordy skalopevne veril, že Západ sa bude s obvyklou lenivosťou, zbabelosťou a chamtivosťou prizerať, ako dobyje Ukrajinu a politicky ovládne Bielorusko. Potom by zrejme nasledovalo krátke obdobie konsolidácie, aké si doprial aj Hitler po Sudetách. Na svoj „útok na Poľsko“ možno ešte nebol Putin celkom pripravený. Dnes sa, mimochodom, ľahkým perom mudruje o tom, ako sa prerátal, no urobil tú chybu, ktorú my všetci – fatálne podcenil Ukrajincov.

Jedným z možných dôvodov ich hrdinského odporu je, že Ukrajinci Rusom naozaj rozumejú. Oveľa lepšie ako my, a to už Slováci im rozumejú lepšie ako trebárs Francúzi alebo Nemci. Tí si totiž stále myslia, že Rusi sú len takí menej rozvinutí a chudobnejší Európania. Pravdepodobne ich mätie, že civilizácia hordy si vypožičala zopár architektonických, hudobných a literárnych prvkov z vybraných kultúr euroatlantickej civilizácie. Jej spoločenský systém však s naším nemá absolútne nič spoločné. Stále je to vraždiaca horda, ktorej cieľom je korisť. Zdrojom jej moci je hrubé násilie, zdrojom hrdosti navŕšené hlavy pobitých cudzincov, zdrojom bohatstva korisť a otroci. Horda neseje, horda len žne.

Poukazovať na realitu Ruska pred ukrajinskou vojnou bola vcelku frustrujúca zábava. Vyvolávala, v najlepšom prípade, pobavené klepkanie si prstom po čele, častejšie však pobúrené obvinenia z rusofóbie. Dnes už ruskú realitu mnohí vnímajú, začínajú jej rozumieť, no ešte stále si odmietajú pripúšťať jej praktické dôsledky.

Predstavitelia nacistického Ruska dnes už otvorene hovoria o začiatku tretej svetovej vojny. To je mimoriadne nebezpečný signál, pretože to znamená, že sa na ňu cítia pripravení. A hoci sa Európanovi môžu zdať šialení, nie sú slaboduchí. Vlastne nie sú ani šialení, sú len iracionálni. Lenže človek nie je racionálna bytosť, a hoci je racionálne myslenie jedným zo základov našej civilizácie, v dejinách ľudstva predstavuje skôr odchýlku od normy. Konanie ruských nacistov má, v rámci ich vlastnej civilizácie, železnú logiku: Svet bude ruský, alebo nebude! Ich predstava navyše nie je ani zďaleka taká beznádejná, ako sa to vidí nám.

Ani totálna jadrová vojna by zrejme nevyhubila celé ľudstvo, pravdepodobne by iba dôkladne zresetovala svet, ako ho dnes poznáme. Civilizácia, ktorá by bola pripravená prevziať iniciatívu po jadrovej apokalypse, by ho mohla ovládnuť celý. Čím menej je dnes vyspelá, čím menej sú jej ľudia zvyknutí na výdobytky 21. storočia, tým menej by ju následky postihli a tým väčšie by mala šance na úspech.

Rusko sa použitím jadrových zbraní otvorene vyhráža. A logika veci je, žiaľ, neúprosne jasná, hoci určite nie je dobré premýšľať nad ňou tesne pred spaním.

Je možné, že nacisti z Kremľa iba strašia. V tom prípade prosto nehrozí, že jadrovú zbraň použijú, kým nepriateľský vojak neprekročí hranice Ruska, čo teda vôbec nie je na stole. Pre inváziu do Ruska neexistuje jediný racionálny dôvod. Rusko treba hrubou vojenskou silou vykopať späť na jeho vlastné územie a tam ho dôkladne izolovať. Nikto však neupiera Rusom právo žiť podľa vlastných predstáv, kým tak činia doma.

Druhá možnosť je, že ruskí nacisti sú rozhodnutí použiť jadrovú zbraň. Otvorené odkazy o tretej svetovej vojne nasvedčujú tomu, že áno. V tom prípade nie je otázkou, či ju použijú, ale že kedy. Konvenčnými metódami nie sú schopní dobyť ani Ukrajinu. Ešte to asi skúsia koncentrovaným útokom na jej východnú hranicu, no keď ani tak neuspejú, budú pokračovať inými prostriedkami. Respektíve jediným iným prostriedkom, ktorý im zostáva.

V takom prípade pravdepodobne odpália taktickú jadrovú hlavicu na nejaký vojenský cieľ, čo je však úplne jedno. V okamihu, keď ukážu, že sú ochotní viesť nukleárnu vojnu, buď odpovieme nukleárne, alebo sa vzdáme a počkáme si, kým nás naložia do vagónov a odvezú do gulagov.

Ak sú ruskí nacisti pripravení začať globálnu jadrovú vojnu, nemáme sa jej ako vyhnúť, len zbabelo odďaľujeme nevyhnutné. Dovoľujeme tým nepriateľovi, aby určoval podmienky boja. Je najvyšší čas, aby sa do tejto vojny naozaj zapojila celá západná civilizácia a okamžite ju ukončila. Inak Rusko ukončí západnú civilizáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie