Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Daňový plán Igora Matoviča? Populistický a nesystémový, zhodujú sa experti
Zdielať na

Daňový plán Igora Matoviča? Populistický a nesystémový, zhodujú sa experti

BRATISLAVA / Nazvať najnovší krok Igora Matoviča nepopulárnym by nebolo celkom ideálne. V skutočnosti by sa totiž dali použiť oveľa tvrdšie slová. Proti ministrovi financií nestojí len opozícia či odborná verejnosť, chrbtom sa mu otočil aj najsilnejší koaličný partner.

Hlavným bodom programu je mimoriadne zdanenie stovky firiem na vrchole "potravinového rebríčka". Podľa pravicovo zameranej strany SaS ide o chybu. "Hovoríme to roky a vieme prečo. Slovensko má najrýchlejšie rastúce daňovo-odvodové zaťaženie zo všetkých krajín EÚ za posledných 10 rokov," skonštatoval jej líder Richard Sulík na sociálnej sieti počas tlačovej konferencie, na ktorej bol Matovičov plán predstavený.

Na jeho strane sú aj ekonómovia, poukazujú hlavne na konfliktné ťahy bývalého predsedu vlády. Radovan Ďurana z INESS spomenul plán na zníženie daňového zaťaženia právnických osôb, ktorý šéf rezortu financií predstavil pred necelým polrokom. "Ide o populizmus. Nepýta sa, či majú dané firmy momentálne zisky alebo veľké investície, ktoré treba splácať," dodal.

Zatiaľ čo Robert Fico by chcel rozdávať po 1 500 eur (čo by nás v konečnom dôsledku vyšlo na dve miliardy), minister hospodárstva aj prezidentka Čaputová volajú po adresnej pomoci. Nehovoriac o tom, že akékoľvek zaťaženie veľkých firiem sa môže vrátiť k subjektu, ktorému chce vláda týmto opatrením pomôcť - obyčajnému človeku.

Ako uvádza zrejme najvplyvnejší minister financií doterajšej slovenskej histórie, zvýšením daní pre podniky sa zníži atraktivita Slovenska pre nových záujemcov o vstup na náš trh. "Prinesie to menej investícii z pohľadu terajších, no aj potenciálnych investorov," povedal Ivan Mikloš.

Igor Matovič ešte presne nepredstavil, ako by si svoje nové opatrenie predstavoval, verejnosť by sa podrobnosti mala dozvedieť na budúcotýždňovej tlačovej konferencii.

Súvisiace články

Najčítanejšie