Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico označil Lipšica za zverstvo všetkých zverstiev. Je to veľmi nervózna reakcia, tvrdí Koziak
Zdielať na

Fico označil Lipšica za zverstvo všetkých zverstiev. Je to veľmi nervózna reakcia, tvrdí Koziak

BRATISLAVA / Robert Fico hneď z úvodu tlačovej konferencie uviedol, že na Slovensku sme sa dostali do bodu, kde končí akákoľvek zábava. Slovensko prirovnal k vredu Európskej únie. Podľa politológa Tomáša Koziaka je jasné, že v Smere-SD sa výrazne zvyšuje nervozita.

"Nechcem hovoriť o Robertovi Ficovi, ale o tom, kam dostala táto vládna garnitúra s podporou Čaputovej Slovensko," začal Fico s tým, že vládna koalícia chce odstrániť z cesty každého, kto jej zavadzia. Tvrdí, že za takýto prístup by sa nehanbili ani fašisti. 

Podľa Fica sú tu právnici, ako Marek Para a Robert Kaliňák, ktorí sa zastávajú obetí. "Na základe vyfabrikovaných obvinení, ktoré spískal Lipšic s Matovičom," uviedol Fico a spomenul aj poslanca so zaniknutým mandátom. "Podstata trestného činu Mariana Kotlebu bolo, že odovzdal financie a tie čísla na tom šeku mali symbolizovať nacistickú symboliku," pokračoval Fico na margo šekov so sumou 1488, čo je nacistický symbol. 

Vláda podľa Fica potrebuje odstaviť "papuľnatých politikov"

Novinárom prizvukoval, že rovnaký osud zo strany vládnej garnitúry čaká aj ich. "Stačí, aby ste hovorili iné, ako by oni chceli," uviedol trojnásobný expremiér, ktorý Čaputovú označil za "americkú paničku". Podľa názoru Roberta Fica sfalšovali podpis košického vyšetrovateľa na uznesení o vznesení obvinenia. "Lipšic neznáša opozíciu, ako koza nôž," dodal Fico s tým, že si to zariadili tak, aby ho vydali do väzby.

"Mandát poslanca má chrániť predtým, aby mu nikto nezasahoval do práce," pokračoval Fico s tým, že je to porušenie Ústavy SR. "Je neuveriteľné, že vládne strany minútu po tom, ako bolo vznesené obvinenie do jedného avizovali, že vydajú stíhaného poslanca," pokračoval ďalej a pripomenul, ako sa prezidentka SR Zuzana Čaputová zastávala "Čurillovcov". 

Fico zdôraznil aj to, že premiér Eduard Heger chce jeho väzbu, pretože ho kántri tak, ako treba kántriť takého neschopného politika. Opäť zopakoval, že ďalší na rade budú novinári. Vyšetrovateľa Úradu špeciálnej prokuratúry označil za upoteného. "Celý bol upotený, ako bežal do NR SR, aby mu náhodou o štvrtej nezatvorili podateľňu," poznamenal sarkasticky Robert Fico a uviedol aj to, že sa nevyviňuje, ale celé uznesenie o vznesení obvinenia je o kriminálnej činnosti exprezidentka Andreja Kisku a ministra financií Igora Matoviča, ktorý bol v tom čase opozičným politikom. 

"Včera som všetkým kolegom v Európskej rade rozposlal osobný list, v ktorom veľmi jasne pomenovávam, čo sa deje za posledné dni a hodiny," povedal Fico s tým, že predmetný list poslal aj do Európskeho parlamentu a to všetkým najdôležitejším frakciám. Na margo svojej cesty do EP povedal, že bola naplánovaná dlho dopredu. "Pošleme výzvu aj predsedníčke Európskej komisie, ktorá popisuje, čo sa deje na Slovensku v posledných dňoch a hodinách," pokračoval Fico a dodal, že majú EÚ má vred, ktorý nie je Maďarsko a ani Poľsko a nemá nič spoločné s právnym štátom. Prezidentku a premiéra označil za hlúpych a nevzdelaných. 

Ladislav Kamenický vykrikoval, že si neželá, aby Robert Fico, alebo Robert Kaliňák dopadli tak, ako exšéf polície Milan Lučanský, ktorý sa podľa doterajších zistení pokúsil o samovraždu vo väzbe a následne na následky zomrel v nemocnici. "Za to, že Robert Fico poukázal na daňové podvody, má ísť teraz do basy? To kde sme?" rozčuľoval sa Kamenický ďalej. "Po desiatich rokoch v base povieme Robertovi Ficovi, že sorry?" kričal ďalej s tým, že Roberta Fica prirovnal ku Vladimírovi Clementisovi, ktorý bol politikom, diplomatom a ministrom zahraničných vecí za Gottwalda. Obesili ho v 50. rokoch minulého storočia. 

Odsúdenia Fica by bolo koncom Smeru, reaguje Koziak

Podľa politológa je jasné, že Smer-SD sa snaží mobilizovať svojich voličov, ale aj verejnú mienku. "Toto je vynikajúca príležitosť ukázať, že sa im deje krivda a urobiť z Roberta Fica a Roberta Kaliňáka martýrov," uviedol politológ Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ.

Tvrdý slovník a jasný útok podľa odborníka nie je ničím novým, ale pre Fica sa takéto vystupovanie stalo v posledných mesiacoch príznačné a k Blahovi takéto vyjadrenia, ktoré sú za hranicou urážok patria. 

Ďalším dôvodom je podľa Koziaka stúpajúca nervozita v strane. "Keby neboli nervózni, robili by to inak. Povedali by, že počkajú na vyjadrenie OČTK a, že sa čoskoro ukáže, že ide o klamstvá," dodal politológ a pokračoval s tým, že na Súmračnej si uvedomujú, čo by znamenalo možné odsúdenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka pre stranu Smer-SD. "Toto je veľmi nervózna reakcia," doplnil.

"Či si to chcú pripustiť, alebo nie, tak strana stojí a padá na zakladateľovi Robertovi Ficovi. A náhradník tam nie je," uzavrel Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Líder zloby a rozvratu je aj zbabelý, odpovedá Heger

Premiér SR označil strach Roberta Fica z trestného stíhania a jeho dôsledkov za "až hysterický". "Na dnešnej tlačovej konferencii vystupňoval útoky na prezidentku, obhajoval odsúdeného fašistu a citovo vydieral cez samovraždu generála Lučanského, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život vo väzení," zhodnotil Heger (OĽaNO) a poznamenal, že práve toto je znakom jeho zbabelosti.

"Nedokáže čeliť svojmu obvineniu chlapsky a niesť zodpovednosť za svoje minulé prešľapy. Štve ľudí proti sebe, uráža svojich oponentov, chce Slovensko uvrhnúť do chaosu. Keby sa takto deštruktívne správal každý obvinený, tak miesto pokoja a poriadku tu máme anarchiu," pokračoval ďalej vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

"Predsedovi Smeru sa však zlobou a rozkladom nepodarí nakaziť našu uzdravujúcu sa spoločnosť. A ani orgány činné v trestnom konaní, ktoré konajú nezávisle tak, ako im to ukladá zákon. A práve táto nezávislosť vyšetrovateľov a prokurátorov trojnásobnému premiérovi, ktorý každý svojím vystúpením zostupuje do hlbšieho suterénu, najviac prekáža. Ale časy sa zmenili. Už nie sú žiadni „naši ľudia“. Zákon platí pre každého rovnako," uzavrel predseda vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie