Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Macron porazil Le Penovú. Podľa prieskumu 91 % jeho voličov chcelo kandidátku extrémnej pravice zablokovať
Zdielať na

Macron porazil Le Penovú. Podľa prieskumu 91 % jeho voličov chcelo kandidátku extrémnej pravice zablokovať

BRATISLAVA / Televízia France 24 zverejnila v rámci volebného štúdia prieskum od barometra Isopo/Sopra Steria, ktorý odhalil, že až 91 % Francúzov, ktorý chceli dať svoj hlas Emmanueovi Macronovi tak urobili preto, aby zablokovali kandidátku extrémnej pravice Marine Le Pen. Macron sa tak stal jediným prezidentom Francúzska, ktorý bol za posledných 20 rokov znovu zvolený do úradu.

Macron počas svojho víťazného príhovoru hovoril o silnejšej krajine, ale aj Európe a na pódium pod Eiffelovou vežou dokráčal so zástupom detí na Beethovenovu 9. symfóniu, ktorej štvrtá časť sa stala hymnou Európskej únie.  

Emmanuel Macron získal niečo málo vyše 58 % hlasov, zatiaľ čo Le Pen získala čosi nad 41 %, čo v príhovore sama predstavila, ako víťazstvo krajnej pravice . Zároveň poznamenala, že skutočný boj sa udeje už v júni tohto roku, keď budú Francúzi voliť zástupcov do parlamentu. Le Pen ďalej uviedla, že bola jedinou skutočnou opozíciou a počas kampane Macrona opakovane nazývala hrozbou pre Francúzsko. 

Výzva v podobe parlamentných volieb leží aj na pleciach znovu zvoleného prezidenta, ktorý bude musieť vytvoriť koalíciu so stredovými stranami. Macron plánuje dôchodkovú reformu, ktorá je nepopulárne a pre občanov nepríjemná. Pozitívne hodnotia si líder Francpzska vyslúžil za jeho ekonomické stratégie, zníženie nezamestnanosti, ale aj za to, ako zvládol ochrániť občanov proti covidu 19. 

Dôležitá je aj skutočnosť, že volieb sa nezúčastnilo až 28 % oprávnených voličov, ktorí si nedokázali vybrať ani jedného kandidáta. Na francúzskej pôde je to najvyššie číslo za posledné roky, pričom podobná neúčasť sa naposledy udiala v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. 

Zatiaľ čo Macrona podľa prieskumu volili najmä vo veľkých mestách, Le Pen sa darilo na vidieku. Rozdiel bol aj v ekonomickom pozadí voličov. Chudobnejšia časť Francúzska, ktorá žije takpovediac "od výplaty k výplate" si vybrala Marine Le Pen. Emmanuela Macrona volili ekonomicky stabilnejší voliči. Macronovi dali prednosť aj príslušníci menšín. 

Lídri už poslali gratulácie

Americký prezident Joe Biden označil Francúzsko za najstaršieho spojenca USA a kľúčového partnera.

Znovu zvolenému prezidentovi Francúzska na sociálnej sieti zagratuloval rakúsky Kancelár Olaf Scholz.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij označil Macrona sa skutočného priateľa a vyjadril prianie, aby spolu vybojovali nové víťazstvá a vytvorili silnú Európu.

Britský premiér Boris Johnson označil Emmanuela Macrona za najbližšieho a najdôležitejšieho spojenca Spojeného kráľovstva. "Teším sa na pokračovanie našej spoločnej práce na problémoch na ktorých najviac záleži našim krajín, ale aj svetu," uviedol Johnson. 

Svoju gratuláciu adresovala francúzskemu prezidentovi aj Prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá tiež vníma spoluprácu s Francúzskom ako tvorbu silnej a jednotnej Európskej únie. 

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) zase označil Macronovo víťazstvo za porážku populizmu a deštrukcie. "Sú to výborné správy pre Európu a zodpovedná voľba," napísal Heger. 

Ivan Korčok (SaS) označil Macronovo víťazstvo za dôkaz záujmu o európsku budúcnosť.

Z členov vlády sa pripojil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO)

Nechýbala ani gratulácia od českého premiéra Petra Fialu.

Ako zareagoval na výsledok volieb minister financií a expremiér Igor Matovič? Dozviete sa vo videu:

Najčítanejšie