Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Analýzy Na hrane s Ivetou Radičovou: Ak by sa vrátil k moci silnejší Fico, očakávam paradigmu politického revanšu
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Ivetou Radičovou: Ak by sa vrátil k moci silnejší Fico, očakávam paradigmu politického revanšu

BRATISLAVA / Špičky Smeru čelia vážnym obvineniam a parlament bude rozhodovať o Robertovi Ficovi, odvolávanie čaká aj ministra vnútra za OĽaNO Romana Mikulca. O právnom štáte, sociálnej pomoci a o Ukrajine diskutovala expremiérka, sociologička a vysokoškolská profesorka Iveta Radičová.

Iveta Radičová vníma aktuálnu situáciu pomerne jednoducho. "V demokracii platí jedna zásada a to rovnosť pred zákonom," povedala na úvod expremiérka a dodala, že v demokracii nie je rozhodujúce, aké postavenie má politik, ale to či porušil zákon. "Na vodcov sa zákon nevzťahuje v autokratických režimoch, ale my tu zatiaľ máme demokraciu. Síce defektnú, ale demokraciu," pokračovala ďalej. 

OČTK si plnia svoju prácu, hoci bývalá politička poznamenala aj to, že politický rozmer nie je možné vynechať. "Ide o politika, ale politický revanš je kategória, ktorá sa používa v situáciách, kedy si nevieme rady. V politike poznáme politickú zodpovednosť tak, ako je zodpovednosť v iných profesiách," uviedla Radičová ďalej. 

To, či Robert Fico skončí vo väzbe tak, ako Robert Kaliňák je podľa expremiérky otázkou na OČTK. Občania podľa nej môžu vyjadriť len svoj postoj. "Všetko stojí a padá na sile dôkazov," povedala a dodala, že je zrejmé, kde sa Slovensko z hľadiska korupcie nachádza. V prípade Fica, podľa bývalej predsedníčky vlády, nemožno pochybovať o politike našich ľudí. Zároveň však poznamenala, že ak by Robert Fico nebol na tej pozícii na akej bol, vôbec by sa k takým informáciám nemal ako dostať. Konštrukcia o kajúcnikoch, ktorých mučia a oni potom rozprávajú, čo by nemali rozprávať, podľa Ivety Radičovej neobstojí. 

"Ja veľmi vítam, že oslovil Európsku úniu a dúfam, že inštitúcie, ktoré sa vyšetrovaniu takýchto káuz venujú, sem prídu," poznamenala Radičová na margo výrokov expremiéra Roberta Fica, ktorého správanie zároveň označila za "nevychované výpady". Radičová zhodnotila, že by bolo výborným nápadom, ak by sa na prípad pozrela európska prokurátorka, ale aj Europol. 

Obstál Roman Mikulec?

"Tak, ako sa mi nechcelo venovať viac času Robertovi Ficovi, lebo za to nestojí, tak v prípade ministra vnútra si treba uvedomiť, že má na starosti celú verejnú správu. Má zvládať krízové situácie v spoločnosti a je ich dosť," skonštatovala Radičová s tým, že žiadna reforma štátnej správy na stole nie je, hoci by bola veľmi potrebná. "Nevidím na stole pripravený návrh volebného zákona, nevidím na stole návrh na zmenu financovania politických strán atď.," špecifikovala ďalej a tému uzavrela s tým, že "nič moc"

"Pokiaľ to urobil, tak sa naňho vzťahujú rovnaké paragrafy, ako na Roberta Fica. Vojna v polícii a prokuratúre, pred našimi očami, to je otvorený súboj a podoba práce našej polície. V tomto boji je možnosť prijať aj vnútorné nariadenia, ale aj zmeny v zákonoch, čo sa nedeje," uzavrela expremiérka. 

Inflačná pomoc diskriminuje mnohých

Zdražovanie bolo podľa sociologičky prítomné už pred vojnou na Ukrajine, ale aj vďaka tomuto konfliktu sa inflácia stala ešte vypuklejšou a premieta sa do cien všetkého. 

"Keď dostávate plat od firmy, alebo sama, ako živnostníčka z hrubého platu najprv zaplatíte sociálne a zdravotné odvody. Potom sa každému odpočíta nezdaniteľná suma, ktorá je rovnaká pre všetkých. Z výsledku sa vypočíta daň, ktorá sa zníži o daňový bonus. Aby sme rozumeli, o čom hovoríme," poznamenala bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny. 

"O daňový bonus sa zníži vtedy, ak ste pracujúca a pozor, keď váš príjem minimálne mesačne, je polovica minimálnej mzdy. V súčasnosti hovoríme o 323 eurách. Len vtedy vám vzniká nárok na to zvýšenie o ktorom pán Matovič hovorí, „čiže celej skupine ľudí, ktorí majú deti, ale sú nezamestnaní, respektíve nemajú príjem, ktorý by bol na spomínanej úrovni, tak u nich nárok na uplatnenie daňového bonusu nevznikne," poznamenala s tým, že sa to týka aj žien, ktoré sú doma s malým dieťaťom a predtým napríklad nemali odpracovaných dosť rokov na to, aby dostali materskú. Iveta Radičová to označila, že je to neférové, lebo sú situácie, kedy skrátka nie je možné si daný príjem zabezpečiť. 

Vláda ignoruje chudobných

Výhrady sú preto podľa Ivety Radičovej absolútne na mieste. "V chudobe je 660-tisíc ľudí, nízkopríjmové domácnosti a pracujúca chudoba," poznamenala s tým, že v skupinách vlády títo ľudia nie sú a máme celý rad profesií, ktoré zarábajú malé mzdy. Zdôraznila aj to, že vo výhradách sa stotožňuje s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"To, čo je momentálne v návrhu v druhom balíku je prídavok na dieťa a známy daňový bonus. prídavok na dieťa sa zvýši o 4,12 eura. Daňový bonus pre pracujúcich sa dokonca roka zvýši, pre tých, ktorí majú dieťa  do šesť rokov o 23 eur, od 6 do 15 o 26 eur a nad 15 o 16 eur. Toto uvidia rodiny do konca roka. Na konci snaženia niekde a pri niektorých bude 200 eur. To, čo má nastúpiť od januára 2023 sa k štyrom eurám pridá ešte 10 eur a teda zvýšenie bude o 14 eur. Od januára 2023 suma sumárom pre tých, ktorí majú dieťa do 15 rokov to bude o 70 eur a pri tých najmenších o 66 eur," vysvetlila exministerka a bývalá premiérka Radičová. 

Krúžky podľa nej nie sú riešením, pretože krúžky treba mať k dispozícii, musí byť rodina, ktorá dokáže dieťa na krúžky dopravovať a dieťa o krúžky musí mať záujem. Väčší zmysel by podľa Radičovej malo zvýšenie dávky v hmotnej núdzi. Riešenie je aj v zmene a indexácii životného minima. Stačila by na to zmena jedného paragrafu v zákone. Radičová zároveň poznamenala, že to, čo sa prezentuje ani nejde nazvať reformou. 

Zdôraznila však aj to, že za dvanásťročnej vlády Roberta Fica sa na daniach platilo podstatne viac. "Robert Fico na dlhé roky zamordoval nezdaniteľnú sumu - odpočet daní, ktorú zastabilizoval. Roky sa na daniach platilo viac. Za 12 rokov narástla o 18 % a mzdy vzrástli o 41 %. Takže všetci sme platili viac. Ak zmením parametre nezdaniteľnej čiastky, tak narastú všetky príjmy v domácnostiach spravodlivo, podľa toho, koľko zarábajú," doplnila a zdôraznila, že v tomto koaličnom konflikte má pravdu SaS. Špeciálny odvod pre regulované odvetvia sme už podľa expremiérky zaviedli. "Neviem, kde chcú zobrať také úspešné firmy, ktoré by toto zaplatili. Operátori sú štyria atď. Vďaka inflácii už dnes platíme viac, pretože sa oveľa viac vyberá na DPH. Použime tieto zdroje," navrhla Iveta Radičová. 

Bude ďalší vývoj na Ukrajine katastrofický? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie