Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane s Krúpom a Šutajom Eštokom: Mikulca by sa nepodarilo odvolať ani keby mydlil barana v priamom prenose
Zdielať na

Na hrane s Krúpom a Šutajom Eštokom: Mikulca by sa nepodarilo odvolať ani keby mydlil barana v priamom prenose

BRATISLAVA / Parlament je v mimoriadnej situácii, kedy rokuje o tom, či umožní vydanie Roberta Fica na prípadné väzobné stíhanie. V poradí šiestemu odvolávaniu dnes (28.4.2022) odolal minister vnútra Roman Mikulec, no opäť so slabšou koaličnou podporou. Exkluzívny prieskum odhalil, či občania súhlasia s vyššími výdavkami na obranu. V štúdiu horlivo diskutovali predseda výboru pre obranu a bezpečnosť z OĽANO Juraj Krúpa a generálny manažér Hlasu a opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok.

Parlamentné vyvádzanie

Dnes proti vysloveniu nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi hlasovalo len 58 poslancov. "Odkedy som nastúpil do parlamentu, ešte som ľahký deň v parlamente nezažil," uviedol Juraj Krúpa (OĽaNO) na margo dnešného odvolávania Romana Mikulca. Šutaj Eštok zhodnotil, že kultúra je nastavená nízko, ale začal s tým Igor Matovič a o čo teatrálnejšie sú výstupy, o to viac dostávajú mediálneho priestoru.

"Vládu sa nepodarilo rozložiť, ani rozbiť celý tento systém," povedal Krúpa na margo útočiacej opozície. "Ak si spomenieme, ako Fico s Dankom deklarovali, že sú hrádzou proti extrémizmu, tak vidíme, že extrém je v parlamente, ako sa správa a Smer sa s k nemu približuje," doplnil šéf branno-bezpečnostného výboru. 

Obvinení poslanci

"Uvidíme. Ja si myslím, že áno, ale nakoniec ukáže hlasovanie, či to tak aj bude. Tá diskusia je preto, aby sa to naťahovalo a rozhodnutie súdu by sa mohlo stať irelevantným," vyjadril sa Krúpa k vydaniu Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

"Buď si ctíme tie inštitúcie, ktoré tu sú, alebo si ich nectíme," reagoval Šutaj Eštok na vyjadrenia, že opozícia naťahuje čas. Zdôraznil, že za uplynutý čas od vznesenia obvinenia mohol Fico ovplyvňovať svedkov už niekoľko dní. Zároveň poznamenal, že OČTK by mohli svedkov za ten čas aj vypočuť.

"My nie sme právny štát," pokračoval a nezabudol spomenúť "mafiánsku skupinku okolo Lipšica". Organizovaná partička je podľa opozičného poslanca aj na Špecializovanom trestnom súde. "Koalícia si pomýlila väzbu s mučiacim nástrojom," uviedol ďalej a dodal, že koalícia chce vidieť Roberta Fica v putách. 

Krúpa zopakoval, že nepodlieha tejto hystérii, ktorú vytvára opozícia. Spomenul aj dnešný protest, na ktorý Smer zvážal ľudí autobusmi za jedlo a nocľah. Fico by podľa neho nemal mať problém s dnešnými sudcami, ak mu nevadili tí predchádzajúci z akcií Víchrica a Búrka. Argumentoval aj zahraničím, kde sú najvrchnejší politici stíhaní. "Obvinený je aj exprezident Kiska a máte pocit, že by sa správal tak, ako Fico?" dodal Krúpa. 

Má koalícia dvojaký meter?

Šutaj Eštok uviedol, že ešte dnes nie je vyšetrené ako Galko odpočúval novinárov, ale aj ďalšie prípady. "Teraz sa bavíme o tom, že vy ste nevedeli dať Slovákom chlieb a tak ste im dali hry. Hodili ste im Roberta Fica v kolúznej väzbe," zaútočil Šutaj Eštok a pokračoval v tom, že treba aby toto vyšetrili OČTK a teda, ak sa vyšetrí Galko, tak platí povestné a populárne "padni komu padni". 

Obvineniu čelil aj poslanec Sme rodina Martin Borguľa. Na tlačovej konferencii sa obhajoval tým, že ho polícia vypaľovala. "Vidíme, že to boli ľudia, ktorí robili aj takéto aktivity a za pánom Borguľom si išli vypýtať peniaze," reagoval a doplnil, že on by peniaze nikdy nikomu nedal. Na otázku, či bolo za čo Borguľu vydierať povedal, že nie je. 

Šutaj Eštok spomenul obvineného exposlanca Heráka, ale aj poslankyňu Kaveckú (OĽaNO), ktorí sa mandátu nevzdali. "Kavecká nemá problém sa postaviť pred sudcu a vypovedať. Pán Fico s tým problém má," pokračoval Krúpa a dodal, že si veľmi dobre uvedomujú, že toto nie je jednoduchá hra. Na slová Šutaja Eštoka reagoval tým, že nikto netúži po Ficovej fotke v putách. 

Krúpa Mikulcovi zazlieva niekoľko vecí

Chýbal na tlačovke, ale aj na hlasovaní. "Je to trištvrte roka dozadu, keď som ho upozorňoval na nefunkčnú sekciu krízového manažmentu," špecifikoval Krúpa a dodal, že mu vadila aj ministrova komunikácia a postoje k personálnym otázkam. Údajná konverzácia Romana Mikulca, ktorý mal zasahovať do vyšetrovania Krúpu nevyrušila. "Minister vnútra musí riešiť a reagovať na podnety," dodal a povedal, že dosť pochybuje o tom, že by minister čítal spisy.

Krúpa reagoval, že lož je klasická pracovná metóda OĽaNO. "Ak by sa jeho prúsery opakovali dookola, tak dobre, ale oni stále pribúdajú nové," poznamenal hlasista a prizvukoval, že čaká na to, kedy sa na verejnosť dostane skutočná pravda. "Dokonca aj Hamran povedal, že ak nazeral do spisov, tak by mal skončiť," povedal Šutaj Eštok s tým, že stav je taký, že koalícia ho podrží aj keby ho odvolávali šesťkrát a to napriek tomu, že minister Mikulec už presluhuje. "Nepodarilo by sa ho odvolať ani keby v mydlil barana v priamom prenose," poznamenal opozičník odvolávajúc sa na výrok ministra financií Igora Matoviča. 

Priznanie Zoroslava Kollára

"Je tam zmena výpovede jedného z obvinených, ktorý si to rozmyslel a chce dohodu o vine a treste," uviedol Krúpa na margo informácie o tom, že Kollár priznal úplatok, ktorý mal skončiť v rukách Vladimíra Pčolinského. "Čudujem sa, že tu už hneď na druhý deň máme výpovede a policajný prezident to nevie zastaviť," poznamenal Šutaj Eštok a spomenul, že Zoroslav Kollár spomínal vo výpovedi aj Eduarda Hegera, ktorý mal s Vladimírom Pčolinským dohodnúť, že vezmú Makóa do SIS. 

​Ako na exkluzívny prieskum reagovali poslanci? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie