Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Progresívne Slovensko má nového predsedu. Stal sa s ním podpredseda EP Michal Šimečka
Zdielať na

Progresívne Slovensko má nového predsedu. Stal sa s ním podpredseda EP Michal Šimečka

BRATISLAVA / Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka je novým lídrom hnutia Progresívne Slovensko (PS). Na dnešnom sneme v Bratislave o tom rozhodlo 152 zo 156 prítomných delegátov a delegátiek. Šimečka bol jediným kandidátom na túto funkciu, v ktorej vystrieda doterajšiu líderku Irenu Bihariovú.

Progresívne Slovensko pred malou chvíľou oznámilo, že si na dnešnom sneme (7.5.2022) zvolilo nového predsedu strany. Po Irene Bihariovej, ktorá stranu viedla po Michalovi Trubanovi, vystriedal prvý slovenský podpradseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Snem Šimečku zvolil väčšinou hlasov (152 zo 156) delegátov a delegátok, a samotná strana uvádza, že získal silný mandát a bude jej štvrtým predsedom. Vo svojom prejave sa Šimečka poďakoval za prejavenú dôveru, ale aj svojej predchodkyni Irene Bihariovej a všetkým, ktorí PS posledné dva roky ťahali dopredu. 

Šimečka priblížil svoju víziu pre Progresívne Slovensko - hnutie má predstavovať jasnú alternatívu k súčasnej opozícii, aj koalícii. “Mojim cieľom bude ukázať, že sa to dá robiť aj inak. Dá sa kompetentne a civilizovane riadiť štát, bez divadla a hádok. Dá sa nekradnúť, a popritom aj robiť dôležité systémové zmeny. Dá sa manažovať krízy, a popritom aj posúvať Slovensko k tomu, čo sme vždy chceli - k európskej kvalite života pre všetkých,” vyhlásil.

Nová líder PS zároveň zdôraznil, že najbližšie parlamentné voľby vníma ako kľúčový zápas o demokraciu, slobodu a európsku budúcnosť Slovenska: “Chcem voličov a voličky presvedčiť, že sme plnoformátová strana, ktorá dôsledne háji svoje liberálne hodnoty, a zároveň má aj kvalitný ekonomický či zdravotnícky program.”

Progresívne Slovensko bude mať podľa nového predsedu snahu dosiahnuť tri ciele a to Férovú a spravodlivú krajinu pre všetkých, Európsku kvalitu života a Zelené Slovensko.