Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Analytik Jozef Badida: Na Slovensko priteká cez Ukrajinu menej a menej plynu
Zdielať na

Analytik Jozef Badida: Na Slovensko priteká cez Ukrajinu menej a menej plynu

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Od ruského útoku na Ukrajinu je jednou z kľúčových otázok energetická bezpečnosť. Napríklad také Slovensko patrí medzi najviac závislé krajiny a nie je to jednoduché aj preto, že sme vo vnútrozemí. Informácia o obmedzení toku z Ukrajiny mnohých vystrašila. Vojna totiž po prvýkrát narušila dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Má ísť o obmedzenie približne tretiny dodávok plynu smerujúcich na západ. Viac nám porozprával expert na energie, Jozef Badida.

Čo sa vlastne stalo?

Bohužiaľ, na tej rusko-ukrajinskej hranici došlo skutočne k odstaveniu jednej podstatnej vetvy jedného plynovodu. Ide o hraničný bod Sochranovka. Ukrajinci oznámili z večera na ráno, čo bolo také zvláštne, že prestávajú prijímať nominácie ruskej strany. To znamená, že Rusi oznámia deň vopred, koľko chcú prepraviť cez daný bod a Ukrajinci to v danej chvíli odmietli, takže v stredu, 11. mája, sme už videli na tomto hraničnom bode veľkú nulu. Čiže sa neprepravovalo. Je tu ale ešte jeden náhradný bod v tej rusko-ukrajinskej zmluve, tzv. Sudža, a tadiaľ plyn zatiaľ tečie.

Tranzit ruského plynu cez Ukrajinu sa znížil o tretinu. Čo to konkrétne znamená pre nás, ako pre Slovensko?

V stredu to bolo mínus 16 miliónov m³. Na porovnanie, spotreba Slovenska je aktuálne nejakých 10 v týchto dňoch. To bola stredajšia situácia a my už vidíme aj predpoklad na štvrtok, 12. mája. Opäť sa znižujú toky ruského plynu cez ukrajinskú hranicu, a už to bude na úrovni mínus 50 % oproti tomu, čo to bolo v predchádzajúcich dňoch od začiatku mája. Takže, bohužiaľ, táto situácia pokračuje. Nedošlo k tomu, čo Ukrajinci žiadajú od Rusov, aby navýšili toky plynu cez ten druhý prepravný bod Sudža a, nanešťastie, aj tu klesajú toky, tým pádom logicky pritečie na Slovensko menej ruského plynu cez Ukrajinu.

Ohrozí to nejakým spôsobom našu energetickú bezpečnosť?

Je tam veľa otáznikov, zatiaľ vidíme iba čísla. Jednoducho preprava cez Ukrajinu na Slovensko sa znižuje. V stredu žiaden obchodník neavizoval, že by dostal menej plynu ako požadoval v daný deň, takže sme nevideli žiadnu kritickú situáciu. Vo štvrtok sa tie toky opäť znižujú, uvidíme ako obchodníci budú reagovať, a na základe toho budem vedieť povedať, či sa tá situácia zhoršuje aj reálne voči komerčným zákazníkom, alebo nie. Samozrejme, je problém, keď namiesto dvoch základných rúr plynovodov cez rusko-ukrajinskú hranicu, ktoré sú zazmluvnené, už začína fungovať iba jeden. Ale to sme mohli očakávať, keďže v čase vojny sa naozaj môže stať hocičo.

Netýka sa to len Slovenska. Čo znamená tento krok alebo tieto udalosti konkrétne pre Európu?

Potenciálne, Rusi majú možnosť tlačiť plyn do Európy aj inými trasami, takisto cez Poľsko, ale to nerobia už niekoľko mesiacov, potenciálne ešte možno cez Nord Stream 1. Ale my sme videli ako vypli dodávky Bulharom aj Poliakom, čiže tá situácia je dosť neprehľadná, mení sa každým dňom a nič dobré to neveští. Jedna dobrá správa je teraz to, že ideme do nevykurovacej letnej sezóny, takže spotreba sa každým dňom znižuje. Ten plyn sa teraz v teple využíva skôr na nejakú technologickú spotrebu v priemysle, takže zatiaľ zásobníky plníme a to je rozhodujúce. V lete potrebujeme naplniť zásobníky na zimu, čiže keby teraz aj plyn nebol, vieme to leto nejako prežiť bez nejakých veľkých obmedzení.

To je aktuálna situácia, ale sme vôbec pripravení na to, keby sa dodávky plynu ešte viac obmedzili?

Ako som povedal, potrebujeme napĺňať zásobníky. Takže, ak by sme teraz nemali dostatok plynu z Ruska, respektíve by sa to úplne zastavilo, tak tu by bol najväčší problém naplniť zásobníky na zimu. Vo vykurovacej sezóne tá spotreba rastie dvoj až trojnásobne, takže to, čo bežne odoberáme, potrebujeme, samozrejme, navýšiť, a preto tie zásobníky na to slúžia, aby sa viac plynu spotrebovalo práve z nich. Nejaké alternatívy, o ktorých môžeme hovoriť, sú. Počuli sme, že aj štátne SPP už zakúpilo a boli na Slovensko dopravené, hoci virtuálne, dva tankery LNG, to znamená, že skvapalnený zemný plyn, ktorý má pôvod v USA. Predpokladám, že SPP bude ďalej nakupovať LNG. Zatiaľ plyn v Európe máme, čiže aj ostatní obchodníci na Slovensku vedia nakúpiť zemný plyn, ale, zatiaľ, je to celkom vysoká suma. Pochopiteľne, ak by plyn vypadol, bola by otázka tej ceny, ale aj toho, odkiaľ ten plyn dostať.

Spomínali ste, že SPP nakúpilo dva tankery skvapalneného zemného plynu. Na koľko pokryje jeden taký tanker slovenskú spotrebu?

Jeden taký tanker má asi 80 miliónov m³, takže v letnom období to môže byť na týždeň, v zime možno na 2-3 dni. Takže, záleží od toho, aký je deň, aké je ročné obdobie. LNG tanker je aktuálne veľmi dobrá voľba. Náš problém je, že sme vo vnútrozemí, takže musíme mať dostatočnú kapacitu v termináli LNG. Aktuálne využívame terminál v Chorvátsku, takže tam musí byť kapacita a potom dostatočná kapacita prepráv na cestu Európou, aby sme vedeli na Slovensko reálne ten plyn dopraviť. Toto sú otázniky, ktoré sa otvárajú, ak by ruský plyn nebol. Bude kapacita? Bude plyn? Neuzatvoria sa európske krajiny do seba? A či dovolia prepravovať ten plyn cez svoje územia k štátom ako sme my, vo vnútrozemí..

Poľsko a Bulharsko už bolo odstrihnuté od ruského plynu. Bulharsko sa už ale zariadilo a od júna bude odoberať skvapalnený zemný plyn z USA, a to za nižšiu cenu ako platilo ruskému dodávateľovi Gazprom. Pripomeňme, že ruský plynárenský gigant učinil odstavenie plynu Bulharsku a Poľsku na konci apríla. Ako je možné, že Bulharsko vyrokovalo pomerne výhodnú ponuku? Je to možná cesta aj pre Slovensko?

Áno, aktuálne sú tak vysoké ceny plynu v Európe, že aj ten potrubný plyn, ktorý prichádza z Ruska a je naviazaný na burzové ceny v Európe, je strašne drahý, tým pádom LNG plyn dovážaný zo zahraničia je konkurencieschopný a očividne aj lacnejší. Ono je to o tom, že práve LNG by mal byť drahší ako potrubný plyn, ale aktuálne tá trhová cena v Európe, aj kvôli vojne, aj kvôli spotrebe, strašne predražuje zemný plyn, takže LNG je momentálne naozaj výhodnejší.

Dokonca, to Bulharsko bolo v porovnaní so Slovenskom veľmi podobné. Ak sa nemýlim, tak na 90% boli závislí od ruského plynu, čiže teoreticky, by toto mohla byť naša cesta.

Oni majú tú výhodu, že sú morský štát. Neviem, či tam majú LNG terminál, skôr si myslím, že nie, ale vedia si ho prípadne dobudovať v budúcnosti. Teraz odoberajú LNG cez prístavy v Grécku a možno Turecku. Slovensko je omnoho ďalej od toho mora. Poliaci chcú dostavať kapacitu, nejaký ďalší LNG terminál, aj Nemci to plánujú a mohli by tam byť ponuky aj pre Slovensko, aby sme do toho, ako napríklad SPP, majetkovo vstúpili a získali dlhodobú kapacitu tých LNG terminálov, to by dávalo zmysel. Potom by trebalo, samozrejme, aj zazmluvnenie tej prepravnej kapacity na Slovensko. Tam bude dôležité dostavať slovensko-poľský prepoj, čoskoro spustiť, aby sme sa vedeli dostať aj k terminálom na severe Európy a odtiaľ dopravovať ten plyn k nám na Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie