Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Americkí kongresmani napísali list Zuckerbergovi. Žiadajú, aby zasiahol na Slovensku
Zdielať na

Americkí kongresmani napísali list Zuckerbergovi. Žiadajú, aby zasiahol na Slovensku

BRATISLAVA / Kongresmani sa obrátili na Marka Zuckerberga v súvislosti s dezinformáciami o vojne na Ukrajine, ktorým sa v našich vodách darí minimálne tak, ako dezinformáciám ohľadom pandémie koronavírusu. Členovia výboru pre spravodajstvo sociálnu sieť žiadajú o zmenu a to už do 1. júna tohto roka.

Informáciu priniesol ako prvý portál Refresher. V apríli členovia stáleho užšieho výboru snemovne reprezentantov pre spravodajstvo odcestovali do Bratislavy na Slovensko, aby diskutoval o prebiehajúcej vojne na Ukrajine. Počas stretnutia s delegáciou, predstaviteľmi vlády SR a skupinami občianskej spoločnosti popísali alarmujúce dezinformácie, ktoré sa šíria prostredníctvom Facebooku. Práve ten je na Slovensku najsilnejšou sociálnou sieťou, ktorú používa najviac občanov - až 2,7 milióna. 

Kongresmani žiadajú, aby sociálna sieť zasiahla

Problém sa v posledných týždňoch ešte viac vyostril, čo potvrdili aj predstavitelia slovenskej vlády a pri viacerých príležitostiach zdieľali tento obsah so zamestnancami Facebooku. Zamestnanci sociálnej siete však, podľa kongresmanov, nereagovali a to ani potom, čo sa na sociálnu sieť obrátila aj americká vláda. "Podľa našich informácií spoločnosť ešte nepodnikla príslušné opatrenia. Spravodajský výbor je hlboko znepokojený pokračujúcou prítomnosťou škodlivých dezinformácií a proruskej propagandy na slovenskom Facebooku a vyzýva Facebook, aby okamžite zabezpečil rýchle posudzovanie, overovanie a označovanie proruských dezinformácií," uviedol výbor vo svojom liste s tým, že žiada aj o prípadné zmazanie obsahu, a to v súlade s pravidlami sociálnej siete.  

Znepokojenie je podľa členov výboru opodstatnené

Kongresmani v liste uvádzajú, že znepokojenie slovenskej vlády je oprávnené a sociálna sieť je na Slovensku hlavnou arénou Kremlinskej propagandy a nepravdivý, či zavádzajúci obsah naďalej zostáva na platforme a to bez zásahu. "S prihliadnutím na pokračujúcu pasivitu Facebooku, členovia výboru vyzývajú, aby sociálna sieť informovala vládu ohľadom obsahu, s ktorým sa na sociálnu sieť obrátila," napísali kongresmani s tým, že vyžadujú aby americká sociálna sieť začala aktívne vyhodnocovať obsah vo východnej Európe a zabezpečila dostatočný počet kontrolórov pravdivosti obsahu.  

Súvisiace články

Najčítanejšie