Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lukáš Krnáč o Fashion Ballet 22: V divadle ma prekvapila priateľskosť a otvorenosť
Zdielať na

Lukáš Krnáč o Fashion Ballet 22: V divadle ma prekvapila priateľskosť a otvorenosť

BRATISLAVA / Štyria slovenskí módni dizajnéri, štyria slovenskí choreografi. Lukáš Krnáč prepožičal choreografii Extravaganza Romana Novitzkého nielen svoj nezameniteľný rukopis v podobe street artu a výživných farieb, ale spoluprácu s Baletom SND si mimoriadne pochvaľuje.

Balet a móda – dva samostatné umelecké druhy, ktoré človeka prioritne oslovujú prostredníctvom zrakového vnemu. Sledovaním pohybu tiel tanečníkov dokážeme čítať zakódované príbehy, pozorovaním šiat v pohybe vnímame ich textúru, strih i pohnútku návrhára.

Balet a móda podvedome kráčajú ruka v ruke od ich vzniku. V romantizme to boli hviezdne tanečnice, ktoré udávali módne trendy v Paríži, v 20. storočí pre baletné produkcie tvorili ikony ako Versace, Dior, Chanel a ďalší. Fashion Ballet Gala ´22 predstaví štyri originálne javiskové tvary, ktoré sú výsledkom práce slovenských choreografov a módnych návrhárov.

Štyri pôvodné choreografické koncepty Romana Novitzkého, Lukáša Timuláka, Adriana Ducina a Kristíny Paulin ožijú v originálnych kostýmoch špičkových domácich návrhárov Borisa Hanečku, Pavla Dendisa, Lukáša Krnáča a Martina Hrču. Hudobne sa prenesieme od barokovej hudby Händla v spojení s elektronikou, cez Stravinského až k popovej hudbe 90-tych rokov.

Extravanza ako pocta popkultúre

Motívom k vytvoreniu choreografie Extravaganza je fenomén módy ako priestoru pre otvorenosť a kreativitu, ako aj nachádzanie presahov v tanci. Hudobne, výtvarne aj pohybovo sa tvorcovia inšpirovali kultovou módou 90. rokov s explóziou kontrastných farieb, materiálov a strihov. Pre módneho tvorcu prichádzajúceho zo sveta módy s jej extravagantnosťami bolo vytvorenie funkčných tanečných kostýmov výzvou. Choreograf a tanečníci mali možnosť prekročiť hranicu baletného štandardu a užiť si trochu bláznivú, prekvapujúcu, miestami šokujúcu „fashion show“. Pre divákov môže byť Extravaganza nostalgickým návratom do trblietavej éry 90. rokov, príležitosťou zažiť ju nanovo, s originálnym pohybovým a výtvarným odkazom.

Gala Fashion Ballet 22 môžete vidieť vo štvrtok (26.5:2022) a piatok (27.5.2022) o 19:00 v Sále opery a baletu v novej budove SND.

Súvisiace články

Najčítanejšie