Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Humanitárnej turistike je koniec, zarazil ju ústredný krízový štáb
Zdielať na

Humanitárnej turistike je koniec, zarazil ju ústredný krízový štáb

HUMENNÉ / Slzy aj dlhé objatia. Emotívne lúčenia ukrajinských rodín so slovenskými je vidieť priamo na našich hraniciach čoraz častejšie. Už takmer polovica Ukrajincov, ktorí vo februári pre vojnu utiekli zo svojich domovov, sa vrátila späť. Začali sa objavovať prípady, keď dochádzalo k zneužívaniu pomoci, niektorí prekračovali hranicu aj 5 krát denne. Televízia JOJ na humanitárnu turistiku viackrát upozorňovala. Zneužívaním systému na hraniciach sa zaoberal aj ústredný krízový štáb.

Silné emócie počas lúčenia doľahli aj na tieto rodiny. Vracajú sa do Kyjevskej a do Žitomirskej oblasti. "Prvé, čo urobím, keď prídem domov, pôjdem do kostola a pomodlím sa za všetkých dobrých ľudí, ktorých sme stretla," povedala obyvateľka Kyjeva. Na Slovensko pricestovali pred dvoma mesiacmi, bývali v slovenskej rodine a až teraz sa vracajú späť. No objavili sa prípady, kedy hranicu neprekračovali iba ľudia utekajúci pred vojnou.

Viacerí Ukrajinci prechádzali cez našu hranicu aj niekoľkokrát na deň a to len preto, aby si od nás odniesli zadarmo oblečenie či jedlo. Taktiež využívali bezplatnú prepravu, čo ale plánuje Ústredný krízový štáb obmedziť. Po novom teda osoby, ktoré budú opakovane vstupovať na územie Slovenska, stratia nárok na bezplatnú dopravu nárok. "Základná bezplatná preprava má platiť buď päť dní po vstupe na Slovensko alebo päť dní po získaní statusu odídenca," vysvetlil Ján Farkaš z ministerstva dopravy.

Výnimku budú mať ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a tiež zranení. Žiaci základných a stredných škôl budú maž prepravu zadarmo aj naďalej. Sledovanie toho, či k zneužívaniu pomoci nedochádza aj naďalej, bude podľa ministerstva dopravy jednoduché. "Osoba bude po prekročení hranice skontrolovaná, či má alebo nemá opakovaná vstup, dostane osobitný doklad, ktorý sme nazvali Slovak Help a tento doklad umožní získanie cestovného lístka," doplnil Farkaš.

Ústredný krízový štáb tiež rozhodol o redukovaní počtu dobrovoľníkov a zložiek, ktoré na hranici pomáhajú podľa aktuálnej situácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie