Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka po návšteve Ukrajiny: Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím
Zdielať na

Prezidentka po návšteve Ukrajiny: Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím

BRATISLAVA / Posledný májový deň navštívila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová Ukrajinu. Počas jej návštevy sa prihovorila poslancom parlamentu, prešla sa po zničenom hlavnom meste a stretla sa aj s prezidentom a jeho manželkou. Deň po návšteve sa vrátila a má pre Slovákov odkaz.

Počas návštevy videla plakať lekára

Prezidentka opísala svoju návštevu ako jednu z najemotívnejších. "Včera som zažila jeden z najemotívnejších dní v mojom živote. To, čo som videla bolo veľké utrpenie a veľká bolesť," povedala na úvod svojho príhovoru po návrate prezidentka.

Dôvodov návštevy bolo niekoľko

Ako informovala hlava štátu, jedným z dôvodov návštevy boli aj rokovania o bilaterálnej spolupráci, teda o tom, čo krajina potrebuje, a s čím jej môžeme pomôcť. "Tých možností, aj kde sa tá pomoc realizuje, samozrejme, je viacero. Otvorene hovoríme o vojenskej pomoci, sme jedna z desiatok krajín, ktorá pomáha Ukrajine aj vojensky, takže rozprávali sme sa aj o tom, mali zoznam vecí toho, čo by potrebovali. Neznamená to, že Slovensko toto všetko má k dispozícii. Hovorili sme aj o pomoci pokiaľ ide o rozšírenie vývozu tovarov a obilia. Vieme, že to je blokované," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Ďalšia pomoc by mala byť v podobe nákupov pohonných hmôt, ale aj pomoc infraštrukturálnu. Prezidentka SR tiež povedala, že sa diskutuje o tom, či bude Slovensko pri obnove Ukrajiny pomáhať konkrétnej oblasti alebo mestu.

Odkaz pre občanov Slovenska z Ukrajiny: Ďakujeme

Prezidentka prišla na Slovensko aj s odkazom. "Každé jedno stretnutie, či už s oficiálnymi predstaviteľmi krajiny alebo s bežnými ľuďmi bolo sprevádzané jedným veľkým ďakujem. Každý opakoval slová vďaky občanom Slovenska."

Celý príhovor o návšteve Ukrajiny: 

"Včera som zažila jeden z najemotívnejších dní v mojom živote. To, čo som videla bolo veľké utrpenie a veľká bolesť. Ako viete, navštívili sme predmestie Kyjeva a videli sme množstvo zbombardovaných budov, civilných budov. Z toho miesta bolo jasné, že to nie sú náhodné strely, ktoré sa zatúlali. Je to cielené ničenie Ukrajiny zo strany Ruska. Jeden dom za druhým bol bombardovaný, ničený. Civilné objekty, školy, materské školy, kultúrny dom. Nehovoriac o zničených bytových domoch. Podvečer som navštívila nemocnicu a mnohých zranených ľudí. Sprevádzal ma lekár s dlhoročnou praxou, ktorý, keď mi vysvetlil ich príbehy, tak pritom plakal. Dospelý chlap, ktorý dennodenne so svojimi kolegami ošetruje desiatky zranených. Nie je možné, aby sa ma takéto obrazy a tento zážitok, samozrejme, nedotkol. Každý, kto to vidí, musí mať jasno v tom, čo sa deje. Práve preto som išla na Ukrajinu, aby som opätovne zopakovala a vyjadrila podporu Slovenskej republiky krajine, ktorá sa bráni agresorovi. Vystúpila som v parlamente. Mala som rokovanie s predsedom parlamentu, samozrejme, niekoľko formátov rokovaní. Asi najdlhší čas som strávila s prezidentom Zelenským. Mala som rokovanie s pánom premiérom. Všetky tieto rokovania boli o posilnení bilaterálnej spolupráce. Išla som na Ukrajinu aj kvôli Slovensku, prirodzene, pretože je v bytostnom záujme Slovenska, aby bol mier na Ukrajine. Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, tak sa nezastaví pred ničím. Práve preto sa musíme o to zaujímať, a preto musíme pomáhať Ukrajine, aby sa ubránila. Chcela by som ešte na Slovensko priniesť jeden dôležitý odkaz. Každé jedno stretnutie, či už s oficiálnymi predstaviteľmi krajiny alebo s bežnými ľuďmi bolo sprevádzané jedným veľkým ďakujem. Každý opakoval slová vďaky občanom Slovenska. Aj touto cestou chcem povedať, že som veľmi hrdá na Slovensko, som veľmi hrdá na občanov, za pomoc, ktorú poskytujú ľuďom, ktorí utiekli z Ukrajiny."

Súvisiace články

Najčítanejšie