Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovanie vlády: Matovič by sa podľa Sulíka mal nad sebou zamyslieť, či by nemal zmeniť robotu
Zdielať na

Rokovanie vlády: Matovič by sa podľa Sulíka mal nad sebou zamyslieť, či by nemal zmeniť robotu

BRATISLAVA / Slovensko daruje Ukrajine ďalší vojenský materiál za vyše 21 miliónov eur. O čo presne ide zatiaľ nevieme, má ísť o veci, ktoré Ukrajinci potrebujú a požiadali o ne.

Rokovanie vlády trvalo iba hodinu

Vyjadrenie ministra financií Igora Matoviča, že zrejme nebude vedieť predložiť rozpočet na budúci rok, považuje minister hospodárstva Richard Sulík ako znak neschopnosti. "Mal by sa nad sebou zamyslieť, či by nemal zmeniť robotu,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Sulík.

Sulík zopakoval, že za stranu SaS nebudú súhlasiť s vyššími daňami a Matovičove kroky považujú za „hrubé primitívne vydieranie“, keď najprv pretlačí miliardové výdavky s „fašistami“ a následne informuje, že nevie zostaviť rozpočet. „My s týmto nesúhlasíme,“ povedal Sulík.

​Ak Matovič dnes vie, že nevie zostaviť rozpočet, mal by sa podľa Sulíka modliť, aby prezidentka ten jeho balíček vrátila. "Lebo tá miliarda bude v rozpočte chýbať,“ pokračoval Sulík. Zopakoval, že odmietajú vydieračské nátlakové praktiky a že vyššie dane sú pre SaS červenou líniou.

Matovič nechcel reagovať na Sulíkove slová. Len poznamenal, že takéto vyjadrenia od človeka, ktorý trávil možno desať alebo pätnásť dovoleniek v Dubaji, sú drzosť. Podľa Matoviča zvádzali súboj pri rokovaniach, hoci sa Sulík podľa slov šéfa financií „hádzal o zem“, aby nerobili nič, pretože inflácia aj tak časom klesne. No OĽaNO podľa Matoviča bojuje za vyššie platy, Sulík chráni zbohatlíkov, prevádzkovateľov hazardu, či výrobcov alkoholu. Matovič si myslí, že pre Sulíka rodina nepredstavuje žiadnu hodnotu a nebude na neho reagovať. Doplnil, že rodinný balíček je finančne krytý a peniaze na neho sú. "Sulík sa hrá na odborníka a v skutočnosti je ťažký amatér,“ dodal Matovič.

​Premiér Eduard Heger po rokovaní vlády skonštatoval, že pre neho sú dôležité výsledky a nemá problém odvolať ktoréhokoľvek ministra, ak ich nebude dosahovať. Rozpočet musí byť predložený na vládu do 15. októbra. Aktuálne podľa neho rokujú a vyjednávajú. "Evidujeme tu všetci tie problémy a ja nedovolím, aby si ktorýkoľvek koaličný partner zakrýval pred tým oči. Osobné útoky sú kontraproduktívne a zbytočné,“ povedal Heger.

Medzi výzvy, ktoré sú aktuálne na stole z hľadiska rozpočtu, patria podľa Hegera požiadavky zdravotníkov a učiteľov. "To sú výzvy, ktoré máme na stole, na ktoré je potrebné nájsť rozpočtové zdroje,“ poznamenal Heger. Každý rok podľa neho diskutujú, aké konsolidačné opatrenia sa zavedú a nikde v programovom vyhlásení vlády nie je napísané, že nebudú zvyšovať dane. "Ak tu máme potreby, ktoré nevieme rozpočtovo vykryť, tak potrebujeme nájsť opatrenia, ktorými ich vykryjeme. Je potrebné nájsť najlepšie riešenie,“ dodal Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie