Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politológ Mesežnikov: Sme najaktívnejšia časť sveta, ktorá Ukrajinu podporuje
Zdielať na

Politológ Mesežnikov: Sme najaktívnejšia časť sveta, ktorá Ukrajinu podporuje

Slovenský politológ a politický analytik, Grigorij Mesežnikov okomentoval v rozhovore aj prejav našej prezidentky Zuzany Čaputovej voči Ruskej agresii v ukrajinskom parlamente. Vystúpila a navštívila ich krajinu, aby zdôraznila boje o slobodu. Jednak kvôli agresívnej rozpínavosti totalitnej krajiny a laxného postoju spojencov. Zrozumiteľné to bolo rovnako ako pre nás tak aj pre Ukrajincov. Skritizovala tých, ktorí radšej ako podporu Ukrajiny, zvýrazňujú nevyhnutnosť zachovania tváre lídra agresívneho štátu. Rozmer podpory a empatie voči Ukrajine bol obrovský.

Kľúčovým bodom je podľa Mesežnikova dodanie zbraní. Aby sa Ukrajina vedela efektívne ubrániť, a tým ochrániť aj nás, potrebuje zbrane. Tvrdenia o tom, že treba dbať na všetko a nejako sa to samo vyrieši, nehovoriac o tom, že sú politici, ktorí tvrdia, že dodanie zbraní je zbytočné predlžovanie konfliktu, sú podľa jeho slov neférové. Prezidentka zdôrazňuje, že na to, aby mali silu a schopnosť sa obrániť potrebujú dodanie zbraní od svojich spojencov, vrátane nás.

Bol to na jednej strane veľmi ľudský a empatický, no aj historický prejav. Bol tento prejav zároveň aj tvrdý až odvážny, smerom k ruskej agresii a aj to, ako nazvala ruského lídra?

Už tým, že hovorila o Mníchove v historickom kontexte. Vieme, kto bol agresorom, a tým bolo nacistické Nemecko, tým bol Hitler. Z tohto pohľadu to bolo odvážne. Odvážne boli aj jej ďalšie tvrdenia, ktoré popisovali, čo Rusko na Ukrajine vykonáva. Nie je to len triviálne porušovanie ľudských práv, ale vyslovene páchanie vojnových zločinov. To je to, čo Rusko spôsobuje, jednak svojou ilegálnou činnosťou a vplyvom na ľudské osudy. Ľudské straty, deportácie, ničenie ľudskej infraštruktúry a ničenie krajiny ako takej. To všetko sme tu desaťročia nezažili. Tým, že prezidentka išla na Ukrajinu a vystúpila v ich parlamente, sa Slovensko stalo súčasťou práve tej časti civilizovaného sveta, ktorá podporuje Ukrajinu. Nielen slovne, ale aj humanitárne. Keď ukrajinským poslancom povedala, že sa o ich obyvateľov na našom území patrične postaráme, koľko budú potrebovať, bolo emočne veľmi silné. 

Ako ďaleko sme sa za posledné mesiace dostali, po tom, čo s Ukrajinou komunikujú naši poslanci, premiér aj prezidentka?

Dostali sme sa do kategórie najúprimnejších, najoddanejších a najempatickejších advokátov Ukrajiny. Na to, že Slovensko je malá krajina, v prepočte na obyvateľov sme najaktívnejšia časť sveta, ktorá Ukrajinu podporuje. Má to aj praktický význam. Náš premiér mal pravdu, keď hovoril, že pokiaľ by to na Ukrajine nedopadlo dobre, druhý na rade by sme boli my. Pokiaľ Rusko momentálne niečo odrádza od pokračovania tejto agresie, tak je to sila odporu. V súčasnosti sa možno ruská armáda necíti byť dostatočne silná, aby mohla okamžite pokračovať ďalej.

Odkaz pre nás tým pádom je, aby sme sa starali o našu bezpečnosť, o našu obranu. Pokračujme v spolupráci s našimi spojencami v NATO. Je to kľúčová vec v udržaní schopnosti chránenia našej slobody. Podľa výskumov, ktoré sa uskutočnili v posledných týždňoch je vidieť, že istá časť obyvateľstva podceňuje význam našej obranyschopnosti. Nemám na mysli byť pripravený chytiť do rúk zbraň. Verím, že nepríde k tomu, aby sme nad tým reálne uvažovali, či prakticky konali. Ide tu o bezprostrednú pripravenosť obyvateľstva ako takého. Aby sme slobodu a demokratickú štátnosť, ktorú v roku 1996 Slovensko vybojovalo, nebolo potrebné v dôsledku politických krokov vybojovať naspäť. Túto samostatnosť sme oproti iným krajinám, získali pomerne jednoducho. Sú dve cesty ako to dokázať. Podporovať Ukrajinu, pretože Ukrajina bojuje aj za nás. Podporovať sami seba, zlepšovať obranyschopnosť a byť pripravený brániť svoju slobodu.

Keď som sa na Ukrajine stretol s generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovou, naozaj intenzívne vníma to, ako generálny prokurátor Slovenskej Republiky pomáha pri vyšetrovaní vojnových zločinov páchaných v ich krajine

Slovensko sa stalo súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu. Sú aj toto okamihy, ktoré sú hodné povšimnutia? Treba ich vnímať v kontexte správ, ktoré nám dáva prezidentka? 

Určite je to veľmi dôležité. K spáchaniu zločinov už prišlo, treba to zdokumentovať. Čím skôr sa to stane, tým väčšia pomoc to pre samotnú Ukrajinu bude. Slovensko sa pridalo medzi štyridsiatky krajín, ktoré podali sťažnosť na Medzinárodný súd s návrhom začať konanie z vykonávania vojnových zločinov. To, čo sa tam deje nemôže byť tolerovateľné. Akékoľvek politické kroky musia byť v rámci noriem. Rusko nedodržuje žiadne z pravidiel, ktoré sa zaviazali plniť. Zároveň je to stále členská krajina bezpečnostnej rady OSN.

Súvisiace články

Najčítanejšie