Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na hrane so Šipošom a Takáčom: Mali by ísť do ulíc, aby zistili, či sú ľudia spokojní s touto vládou
Zdielať na

Na hrane so Šipošom a Takáčom: Mali by ísť do ulíc, aby zistili, či sú ľudia spokojní s touto vládou

BRATISLAVA / Igor Matovič avizuje rozpad koalície, opozícia referendum, smerujeme k predčasným voľbám? Čo s platmi učiteľov a Gyimesiho dúhovými vlajkami? Pozvanie do relácie prijali Michal Šipoš z OĽANO a Richard Takáč zo SMER-u.

Má ešte súčasná koalícia zmysel?

"Samozrejme, že má," odpovedal jasne Michal Šipoš. "Možno to pôsobí na veľa ľudí, že sa len hádame a škriepime. Pravda je, že sa bijeme pre to lepšie pre ľudí," vysvetlil člen koalície. Ako príklad uviedol schválenú pomoc rodinám s deťmi, aj napriek tomu, že neboli ako koalícia jednotní. "Pri zákone o rodinách sa zhodli tri strany, iba strana SaS s tým má problém. Na poslednej schôdzi sme okrem pomoci rodinám s deťmi schválili aj nájomné byty zo Sme rodina," uviedol Šipoš. 

Pre Takáča zo Smeru je pomoc zo strany vlády nedostatočná a zhodnotil, že jedným z dôvodov prečo si to uvedomujú ako strana je, že chodia medzi ľudí. "Keby sa išli prejsť medzi ľudí, tak by zistili, aká je atmosféra medzi ľuďmi. My chodíme po Slovensku a stretávame sa s ľuďmi a sme jediná krajina v EÚ, ktorá nepomáha ľuďom pri zmierňovaní zdražovania. A hlavne boli podľa nás vynechané niektoré skupiny, napríklad seniori," vyjadril sa Takáč.

Šipoš: My sme išli do vlády s dvomi piliermi

"Prvým bolo odstaviť zlodejov, ktorí nám rozkrádali naše financie. A to sa aj deje. A aby sme dali peniaze tam, kde dlho nešli. To je ten zákon pre rodiny s deťmi," vysvetlil za stranu OĽaNO Šipoš. V relácii poprel aj tvrdenia, že by ich navrhovaní kontrolóri, teda 500 úradníkov, mali stáť 9 miliónov. "Nie je to pravda, ale na podrobné vysvetlenie by sme museli vyčleniť ďalšiu reláciu, aby sme konkrétne rozobrali ten návrh," odpovedal Šipoš. Stranu SaS chápe, lebo vníma, že chcú byť stranou podnikateľov. "Oni chcú ochraňovať ľudí, ktorí produkujú alkohol, hazard, veľké firmy. Ja tomu rozumiem, oni vždy išli za tým, aby boli strana podnikateľov. My sme ich 4 mesiace prosili, nedalo sa," reagoval Šipoš. 

Druhý hosť reagoval na tieto slová tým, že súhlasím s návrhom pozvať do duelu zástupcu strany OĽaNO a SaS a vystačili by si: "Ja som tu ani nemusel byť, keby sem posadíte predstaviteľa SaSky, tak by si vystačili a hádali by sa celú reláciu. Tak ako to robia všade, krížom krážom." 

​Strana Smer-SD chce spustiť ďalšie referendum

Hlavnou témou pri referende bude dobre položiť otázku, aby sa nezopakovalo to, čo naposledy. Ústavný súd totiž referendum z dielne strany Smer -SD uznal za protiústavné. "Strana Smer- SD sme ako strana veľmi aktívni. Zvolávame mimoriadne schôdze, snažíme sa ministrov, ktorí majú na rováši, odvolávať v národnej rade, predkladáme zákony, zvolávame aj protesty proti vláde, proti nečinnosti vlády, ale to nestačí," povedal Takáč. Podľa neho a strany Smer-SD je jediný legitímny, právne čistý spôsob ako ukončiť túto vládu referendum. "Je to vláda nepomoci," okomentoval súčasnú vládu. Počas svojho vyjadrenia k téme referenda sa vrátil aj k tomu predchádzajúcemu, o ktorom je presvedčený, že bol v súlade s Ústavou SR: "ja tvrdím, že to referendum, ktoré podpísalo 600 -tisíc ľudí, bolo v súlade so zákonom."

Oponent v relácii Šipoš varuje, aby si dali tentokrát pozor na formuláciu otázky, lebo je to podľa neho posledná šanca. "Ja s úsmevom sa na to pozerám. Veď môžu predkladať zákony, organizovať protesty, ale tento príbeh terajšej opozície. Oni najprv bombasticky predstavovali perfektné referendum, ústavný súd tie vaše otázky zmietol len taký fukot. Neviem, kto vám bude teraz písať tie otázky," reagoval Šipoš. Podľa Takáča má znieť otázka referenda, či ľudia súhlasia so zmenou ústavy, že bude možné vykonať ukončenie volebného obdobia - priamo 90 poslancami v parlamente alebo referendom. otázka bude či ľudia budú chcieť takéto možnosti ukončenia volebného obdobia. 

Neobávate sa, že by časť vašich voličov hlasovala za? "Rozdiel medzi nami, našou vládou a bývalou, je, že toto je posledná šanca, lebo keď tú otázku nepoložia dobre, tak všetci tí obvinení začnú byť postupne odsúdení. Len kvôli tomu, že pána Kováčika odsúdili, zrazu v Smere sa oprášilo referendum. Majú na to 5 dôvodov. Fico, Kaliňák, Bödör, Brheľ a Gašpar," odpovedal poslanec Šipoš. 

Súvisiace články