Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezidentka zatiaľ neoznámila, či dá svoj podpis pod protiinflačný balík. Od partnerov počúva súhlas aj kritiku
Zdielať na

Prezidentka zatiaľ neoznámila, či dá svoj podpis pod protiinflačný balík. Od partnerov počúva súhlas aj kritiku

BRATISLAVA / V bratislavskom prezidentskom paláci bolo 6. júna skutočne rušno. Od rána sa tam striedali delegácie, ktoré sa s prezidentkou Zuzanou Čaputovou rozprávali o takzvanom protiinflačnom balíčku zákonov. Kým zástupcovia odborov, zamestnávateľov a samospráv sú voči návrhu silne kritickí, naopak niektoré občianske združenia, ktoré sa označujú za prorodinné, vyzvali hlavu štátu, aby zákon podpísala. Prezidentka svoje rozhodnutie pravdepodobne oznámi 7. júna.

Ako prví prišli do Grasalkovičovho paláca zástupcovia odborárov a zamestnávateľov, ktorí dospeli ku zriedkavej zhode. "Nebol legislatívny proces dodržaný a sociálny dialóg bol vynechaný," vyjadrila sa viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. "Ak táto vláda chce a má ešte dovládnuť, tak musí sa veľa zmeniť v tvorbe legislatívnych predpisov, lebo takto ďalej tripartita fungovať nemôže," skonštatoval prezident KOZ Marián Magdoško. "Balíček nie je v poriadku, skonštatoval aj samotný minister financií, že to nedal na medzirezortné, lebo by z toho zostalo len torzo," vysvetlil viceprezident  AZZZ SR Rastislav Machunka. "Ten balíček je veľmi nepriaznivý voči seniorom, úplne z neho vypadli," vysvetlila poverená predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná.

Prezidentka sa stretla s viacerými dotknutými stranami a to je presne to, čo kritici vytýkajú vláde a parlamentu. Že boli vynechaní z diskusie. "Toto čo robí Zuzana Čaputová, mal robiť Igor Matovič a vláda SR," skonštatoval prezident Únie miest SR Richard Rybníček. "Duch zákona dostal ranu pod pás," dodal prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. A napokon za prezidentkou prišli aj zástupcovia organizácií, ktoré požadujú, aby zákon podpísala. "Otázka podpory rodín sa rieši už dvadsať rokov, konečne niekto tento zákon prijal. Treba ho podpísať a ísť ďalej," vyjadril sa občianky aktivista Patrik Daniška. "Myslím si, že by nemala podpísať zákon," vyjadril sa prezident APZ Alexej Beljajev. "Požiadali sme ju, aby zvážila podanie na Ústavný súd," dodal Machunka. "Moje informácie hovoria, že už dávno je rozhodnuté, že to podá na Ústavný súd," vyjadril sa Igor Matovič. "Nepodporíme prelomenie veta pani prezidentky," povedal Richard Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie