Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Švédsko začína vojenské cvičenie na Gotlande, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od územia ovládaného Rusmi
Zdielať na

Švédsko začína vojenské cvičenie na Gotlande, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od územia ovládaného Rusmi

GOTLAND / Cvičenie švédskej armády by ešte pred pár mesiacmi u nás asi nikoho nezaujímalo. Lenže dnes je všetko inak - po ruskej invázii táto tradične neutrálna krajina vstupuje do severoatlantickej aliancie. Súčasťou novobudovanej obrannej stratégie je aj ostrov Gotland. Nedávno tam Švédi obnovili vojenský regiment a začne sa tam rozsiahle vojenské cvičenie.

Tomáš Ängshammar z gotlandského regimentu P-18 už niekoľko dni pripravuje so svojim tímom komunikáciu účasti ich vojnového pluku na spoločnom cvičení s jednotkami NATO. “Sme pripravení a už ráno to spolu s americkými námornými silami spustíme. Pre náš armádny pluk ide o hlavné námorné cvičenie. Je to vôbec prvýkrát, čo budeme súčasťou spoločného cvičenia NATO," povedal Tomáš. 

Na Gotlande Švédi regiment oživili po ruskej anexii Krymu. Ostrov v Baltickom mori je pre nich strategický a v dávnej minulosti už prítomnosť Rusov zažil. Hrozí po vstupe Švédska do NATO, že Rusi zosilnia v Baltskom mori svoje aktivity a zamerajú sa práve na Gotland? Aj také otázky dostávajú od domácich, predstavitelia regimentu.

“Obyvatelia ostrova sa nás pýtajú, ale nemajú sa čoho báť. Zároveň si treba uvedomiť aj to, čo sa práve vo svete deje. Je čas pripraviť sa, pretože musíme byť pripravení. Preto ešte viac posilňujeme naše schopnosti," uviedol Tomáš. 

Atmosféra na ostrove nič nepripomína, že o 24 hodín sa ich ostrov stane súčasťou cvičenia aliancie. A nič neprezrádza plánovaný obojživelný výsadok špeciálnych jednotiek, ktoré kotvia v nedohľadne. Vojenské cvičenie na Gotlande je nepochybne stredom záujmu aj ruských ozbrojených síl. Tie majú svoju vojenskú základňu približne 300 kilometrov. Kde leží rusmi ovládaní Kaliningrad.

Súvisiace články

Najčítanejšie