Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cvičenie na strategickom ostrove: Vojaci sú v uliciach stále viditeľnejší
Zdielať na

Cvičenie na strategickom ostrove: Vojaci sú v uliciach stále viditeľnejší

GOTLAND / Ak Švédsko vstúpi do NATO, vojská aliancie v Baltickom mori získajú prístup na strategický ostrov Gotland. Tento ostrov leží zhruba 300 kilometrov od Ruskej vojenskej základne Kaliningrad. Za ostatných 24 hodín tam dopravili bojové transportné lietadlá a stovky ozbrojených vojakov švédskej armády. Priamo na Gotlande nakrúcal náš reportér Rasťo Striško.

Komentár: Pochodujuce skupiny špeciálnych jednotiek domáci stretávajú úplne všade. Na cestách po ktorých jazdia do práce, na poľných cestách ale aj v lesoch v ktorých stoja drevené domy pre letných turistov.

Miestnemu remeselníkovi Gurra Gufstasson neprekáža, že na ostrove začínajú byť vojaci čím ďalej, tým viac viditeľní. Nevyrušujú ho, keď sa presúvajú po cestách, v hustých lesoch ostrova, a nevadí mu ani občasný hukot stíhačiek. Pokojný je aj preto lebo vie, že ide len o cvičenie. “Situácia sa zmenila na celom svete. Nič už nie je také ako pred 10,ci 15 rokmi. A musíme sa s tým všetci vysporiadať," zhodnotil remeselník z ostrova Gurra Guftafsson. Na obranu ostrova sú pripravené nie len ozbrojené sily švédskej armády, ale aj príslušníci miestnej Dom obrany. Araš sa stal jej členom po tom, ako na ostrov prišiel z Iránu. Jeho pes je v najmä noci pre podpornú obrannú skupinu nenahraditeľný. V celej krajine je takýchto dobrovoľníkov viac než 22- tisíc. “Ako malé dieťa som zažil vojnu. Ešte skôr ako som prišiel do Švédska. A preto som do Dom obrany vstúpil už v roku 2014," priznal príslušník Araš Chehrehnegar. Dnes je na ostrove ťažké odlíšiť verejné priestranstvá od vojenských území. Gotlandský regiment kontroluje úseky polí, lúk, lesov, aj pláží v strategických polohách. Ich veliteľ nepochybuje o tom, že ak by došlo k útoku na ostrov, ich obrana nezlyhá. Jednoducho nesmie. “Neustále ubezpečujem obyvateľov Gotlandu, aby o nás nepochybovali. Sme schopní ubrániť ostrov a nezľakneme sa žiadnej vojenskej agresii," povedal veliteľ Magnus Frykvall. Súčasťou rozsiahleho cvičenia spojeneckých vojsk NATO na ostrove bol aj simulovaný útok nepriateľa. Agresor bol tentokrát neúspešný.

Súvisiace články

Najčítanejšie