Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko pomáha aj Ukrajinským umelcom. V SND sa začalo veľké turné Ukrajinského národného baletu
Zdielať na

Slovensko pomáha aj Ukrajinským umelcom. V SND sa začalo veľké turné Ukrajinského národného baletu

BRATISLAVA / To, čo aktuálne členovia Ukrajinského národného baletu nemôžu zažívať doma v Kyjeve im nahrádzajú divadlá u nás. Charitatívny galavečer sa po Slovenskom národnom divadle presunie aj do Košíc či Banskej Bystrice a tanečníci si tak budú môcť opäť užiť ovácie publika a plné sály. Celý výťažok u galavečera poputuje na pomoc Ukrajine.

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine uplynulo už viac ako 100 dní. Pre krajinu to znamená tisícky obetí, znásilnené ženy, ale aj celé mestá v troskách. Bolesť sa tak stala každodennou realitou aj ukrajinských umelcov. Tí si však napriek tomu neželajú pomstu, ale mier a možnosť vybudovať svoju krajinu nanovo.

Útlak, Vojaci či Mariupoľ. Téma vojny sa nevyhla ani ukrajinským choreografiám. Hovoriť o situácii doma je však pre tanečníkov stále neskutočne ťažké.

"Moja rodina žije na Donbase. Viete o Buči, viete o Mariupole, ale aj Donbas je pod útokom. Stále je pod útokom," povedal pre TV JOJ demi sólista Ukrajinského národného divadla Vitaliy Netrunenko. Pred sálou plnou divákov sa mali členovia Ukrajinského národného baletu šancu predviesť po veľmi dlhom čase.

Ťaživosť situácie na Ukrajine si uvedomuje aj kultúra u nás

Pre kultúru je pomoc Ukrajine samozrejmosťou a tanečníkov prichýlia kedykoľvek. "Od samého začiatku, od vypuknutia toho konfliktu vyvíjame maximálnu snahu a maximálne aktivity, aby sme dokázali ukrajinským umelcom a umelkyniam pomôcť," uviedla ministerka kultúry za OĽaNO Natália Milanová. Reagoval aj generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička: "My v Národnom divadle vnímame tú situáciu na Ukrajine mimoriadne citlivo."

UNB v Košiciach, Bystrici aj Piešťanoch

Z dôvodu vojnovej situácie v krajine nemajú ukrajinskí baletní umelci a umelkyne možnosť vystupovať na ich prvej scéne – v Národnom divadle Ukrajiny Tarasa Ševčenka. Počas večera sa predstavili sólisti Baletu Národného divadla Ukrajiny spolu s ich umeleckou riaditeľkou Olenou Filipievovou.

Organizátormi ďalších galakoncertov sú Štátne divadlo Košice, Lúčnica – Dom umenia Piešťany a Štátna opera. Spoluorganizátormi podujatia sú Ministerstvo kultúry SR, SĽUK, SNM - Múzeum Červený Kameň. Nad podujatím prevzala záštitu ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie