Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kollár oznámil spustenie pomoci domácnostiam: Kto si polepší o sto eur?
Zdielať na

Kollár oznámil spustenie pomoci domácnostiam: Kto si polepší o sto eur?

BRATISLAVA / Jednorazová pomoc mieri do domácností. Na tlačovej konferencii o tom informovali predseda Národnej rady a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ju už začalo vyplácať.

Rodiny s deťmi si tento mesiac polepšia. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny totiž začalo vyplácať avizovaný 100-eurový príspevok. Získa ho dokopy 660-tisíc rodín s deťmi. "Toto je výsledok trojmesačného rokovania s našimi koaličnými partnermi," povedal Kollár v úvode tlačovej konferencie. "Namiesto toho, aby sme sa škriepili, hádali a urážali, sme s koaličnými partnermi rokovali," povedal šéf parlamentu. "Týchto 660-tisíc rodín nemuselo o pomoc žiadať, vyplácame ju automaticky," vysvetlil Krajniak.

Kto má na príspevok nárok?

V najbližších týždňoch si jednorazovo polepší aj viacero ohrozených skupín obyvateľov. Vláda vyplatí príspevok 1,12 miliónom nezaopatrených detí (pomocou zvýšeného prídavku na dieťa), polepší si tiež 57-tisíc domácností v hmotnej núdzi, 7-tisíc náhradných rodičov, 63-tisíc poberateľov príspevku na opatrovanie.

O pomoc môže požiadať aj približne 16-tisíc ľudí, ktorí vykonávajú osobnú asistenciu, 2-tisíc občanov, ktorí sa starajú o občanov ŤZP a 70-tisíc seniorov nad 60 rokov, ktorí nie sú poberateľmi dôchodkov. Štát tieto opatrenia vyjdú na približne 105 miliónov eur. "Celková výška bude záležať od toho, kto o ňu požiada. Časť pomoci už vyplácame. je to kryté, inak by sme to nemohli vyplácať," reagoval Krajniak na otázku, ako táto pomoc zaťaží štátny rozpočet. 

"Pomoc sa dá aj kombinovať. Je to napríklad v prípade, ak má  rodina dve deti a člena, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý," povedal minister. "Okrem toho vyplácame finančnú pomoc pre zariadenia sociálnych služieb. Doteraz sme z celkovej sumy 6,8 milióna eur vyplatili 6,2 milióna eur ako pomoc na kompenzáciu cien energií," pokračoval. Krajniakov rezort tiež vypláca pomoc pre detské domovy, dokopy vo výške 2,6 milióny eur.

Krajniak tiež avizoval, že čoskoro nastane valorizácia dôchodkov. "Na to, aby sme im pomohli prečkať to obdobie, tak čoskoro predčasne vyplatíme 13. dôchodky," dodal minister s tým, že seniori s najnižšími dôchodkami budú mať vyplatené najvyššie sumy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie