Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
SaS sa opäť odmieta zúčastňovať na koaličných radách. Dôvodom sú útoky Igora Matoviča
Zdielať na

SaS sa opäť odmieta zúčastňovať na koaličných radách. Dôvodom sú útoky Igora Matoviča

BRATISLAVA / Pre opakované útoky ministra financií Igora Matoviča sa koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS) opätovne odmieta zúčastňovať na koaličných radách. Ako ďalej liberáli uvádzajú vo vyhlásení, odmietajú akékoľvek rokovania s opozíciou o hlasovaní vo veci pripomienok prezidentky k prorodinným opatreniam.

"Strana Sloboda a Solidarita (SaS) popiera akékoľvek rokovania s opozíciou o hlasovaní pripomienok prezidentky. Útoky Igora Matoviča však neustále pokračujú. Aj z toho dôvodu sa opätovne odmietame zúčastňovať koaličných rád. Igor Matovič len a len klame a robí to tesne po tom, ako jeho poslanci prelomili veto prezidentky spolu s fašistami," uviedla 

Matovič tvrdí, že došlo ku spiknutiu viacerých strán 

Pred hlasovaním o vrátenom zákone o prorodinných opatreniach malo dôjsť „k spiknutiu“ poslancov strán Sloboda a Solidarita (SaS), Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) a Republika. Ak by sa to v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nedozvedeli, tak by z klubu OĽaNO možno päť až sedem poslancov hlasovalo za veto prezidentky Zuzany Čaputovej. Na tlačovej besede to vyhlásil minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že akonáhle sa informáciu o dohode v opozícii dozvedel, posunul ju poslancom OĽaNO.

​Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že: "U nás nefunguje tvrdá ruka predsedu, ktorý buchne po stole a povie, ako sa bude hlasovať“. Podľa Šipoša všetci poslanci OĽaNO hlasovali slobodne. Zo 48 poslancov OĽaNO vrátený zákon opätovne nepodporil Juraj Krúpa. "Demokracia je o tom, že nejaký poslanec zahlasuje aj inak,“ poznamenal Šipoš s tým, že na liberálnych poslancov OĽaNO boli „brutálne tlaky“, aby boli za „pekných, chrumkavých“.

Národná rada prelomila veto prezidentky 

Národná rada SR prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej k zákonu o financovaní voľného času dieťaťa. Poslanci tak nevyhoveli jej pripomienkam, aby sa zo zákona vypustili ustanovenia účinné až od 1. januára budúceho roka. Prorodinný balík sa tak zavedie v plnej miere, ako ho navrhoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO) Za akceptovanie pripomienok prezidentky SR hlasovalo 68 poslancov, proti bolo 41 poslancov a 29 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

Súvisiace články

Najčítanejšie