Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament schválil zákon o inovatívnych liekoch. Lengvarskému sa poďakoval dokonca aj exminister Krajčí
Zdielať na

Parlament schválil zákon o inovatívnych liekoch. Lengvarskému sa poďakoval dokonca aj exminister Krajčí

Zdroj: sita -

BRATISLAVA / Exminister Marek Krajčí sa na tlačovom brífingu poďakoval nielen svojmu nástupcovi ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽaNO), ale dokonca aj opozičným poslancom. Na tlačovej konferencii to bol práve on, kto si vzal hlavné slovo.

Parlament schválil zákon, ktorý by mal zlepšiť podmienky vstupu inovatívnych liekov na slovenský trh a dosiahnuť sa to má presunom z režimu výnimiek schvaľovaných zdravotnou poisťovňou do režimu kategorizovaných, teda štandardne uhrádzaných liekov z verejného zdravotného poistenia.

Týmito zmenami sa má odstrániť diskriminácia pacientov pri prístupe k liekom, efektívne a hospodárne investovať prostriedky do liečby s klinickým prínosom a zapojiť do procesu aj pacientskych zástupcov. Vyplýva to zo schválenej novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.

V súčasnosti sa väčšina nových inovatívnych liekov uhrádza v tzv. výnimkovom režime. V tomto režime je na posúdení a uvážení zdravotnej poisťovne, či liek z prostriedkov verejného zdravotného poistenia uhradí, alebo nie. Rozhodnutia zdravotných poisťovní o úhrade toho ktorého lieku sa v jednotlivých prípadoch odlišujú. Prístup pacientov k liečbe liekom sa tak líši v závislosti od zdravotnej poisťovne, v ktorej je pacient poistený. Liek z prostriedkov verejného zdravotného poistenia bez akýchkoľvek rozdielov hradia všetky zdravotné poisťovne, ak je zaradený v zozname kategorizovaných liekov.

Novela podporuje vstup inovatívnych liekov do zoznamu kategorizovaných liekov zefektívnením procesu uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrady lieku a rozšírením možností, kedy zmluvu o podmienkach úhrady lieku je možné uzatvoriť. Zároveň je však nevyhnutné, aby sa zo zdravotného poistenia lieky uhrádzali vo výške zodpovedajúcej náležite preukázanému klinickému prínosu, ktorý liek pacientovi prináša, a vynakladanie verejných zdrojov bolo tak efektívne a účelné.

Pacienti pocítili doplatky

Marek Krajčí počas tlačovej konferencie uviedol, že práve teraz pocítili občania výraznejšie doplatky za lieky. "Touto zmenou sme sledovali viaceré parametre a toto je jeden z nich," pokračoval exminister zdravotníctva Marek Krajčí. 

V rámci pozmeňujúcich návrhov sa prijal aj návrh strany Sloboda a Solidarita, ktorý by umožnil niektoré lieky poisťovniam vetovať a to v momente, keď by na ne chýbali finančné prostriedky. "Budeme tieto vetá sledovať, ale považujem to za dobrý regulačný mechanizmus," dodal Krajčí. 

Vladimír Lengvarský potvrdil, že rokovania o výstavbe nemocníc pokračujú a o krátení na úrovni 300 miliónov vie Slovensko už dávno. "Áno, vieme o tom a s touto novou sumou rátame. Analýzy sú robené už na tento rozpočet," doplnil Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie