Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na hrane so Sakovou a Pčolinským: Ak vláda pri pomoci utečencom porušila zákon, je možné, že EU náklady nepreplatí
Zdielať na

Na hrane so Sakovou a Pčolinským: Ak vláda pri pomoci utečencom porušila zákon, je možné, že EU náklady nepreplatí

BRATISLAVA / Prelomenie veta prezidentky vyvolalo ďalšiu koaličnú krízu a SaS sa po prvý raz vyjadrila, že zvažuje odchod z koalície. Prieskum odhalil, či si Slováci želajú pád vlády. Na aktuálne témy v štúdiu Na hrane TV JOJ diskutovala exministerka vnútra Denisa Saková a predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Rozpadne sa vláda v lete? "Všetko je možné," poznamenal Pčolinský s tým, že nielen SaS, ale aj Juraj Šeliga môžu odísť, ak ich to nebaví. "Osobnej nenávisti bolo toľko, že ľudia o tom už ani nechcú počuť," reagovala Saková. 

Richard Sulík sa po hlasovaní o prelomení veta vyjadril, že Igor Matovič robí všetko preto, aby SaS vyštval. Peter Pčolinský na margo večere, ktorú zorganizoval Boris Kollár poznamenal, že strana Sme rodina sa snaží, aby koalícia fungovala. OĽaNO a SaS robí podľa neho všetko preto, aby sa vrátili strany bývalej vlády. "Pokiaľ sa mienia stále zaoberať iba sami sebou, tak to fungovať nebude," doplnil Pčolinský. 

Prečo Sme rodina podporila opozičný návrh?

Potrebuje koalícia bývalého kotlebovca na to, aby upravil zle urobený zákon z minulosti? "Kašlem na zdrap papiera, ktorý sa porušil už toľkokrát," poznamenal Pčolinský s tým, že problémom samospráv sa mal venovať premiér Heger, ktorý to avizoval, ale polroka sa nič nestalo a preto podporili opozičný návrh.

"Ľudia sa tešia, kedy táto vláda dovládne," zhodnotila Saková, ktorá poznamenala, že koalícia nemá problém vydierať svojich partnerov. Saková zdôraznila aj to, že koalícia občanov pripravila aj o vieru v štát. Zamestnanci ministerstva vnútra ju dokonca mali opraviť, že tejto vláde zostáva už len 20 mesiacov. 

"Riešime blbosti," poznamenal Pčolinský na margo zákona o zákaze dúhových vlajok. Prekáža mu, že vláda sa nevenuje pomoci občanom a koaliční partneri komunikujú len cez tlačové konferencie.

Bude štrnásty dôchodok?

Prelomenie veta je podľa Sakovej veľkým problémom, pretože zákon poputuje na Ústavný súd SR. Ďalej vyčítala aj to, že koalícia diskriminovala nielen dôchodcov, ale aj občanov s nízkymi a strednými príjmami. 

To, či bude štrnásty dôchodok realitou, Pčolinský nepotvrdil, lebo ako sa vyjadril, tak nebude veci oznamovať namiesto ministra Krajniaka. Poslanec na Sakovú zároveň reagoval tým, že aj Hlas-SD vydieral koalíciu svojimi podmienkami. Saková mu oponovala, že obedy zadarmo, ale aj trináste dôchodky zrušila. "Lebo ste nám na to nenechali ani cent," oponoval Pčolinský. 

Pčolinský zdôraznil, že každú pomoc občanom, ktorú navrhne ministerstvo financií Sme rodina podporí. "To je otázka na ministra školstva, ministra financií," odpovedal Pčolinský na otázku ohľadom 10 % zvýšenia platov učiteľov. Saková pripomenula to, ako koalícia nesplnila dohodu o tom, že v rámci očkovacieho bonusu, ktorý mal byť vo výške 500 eur, ale nakoniec bol len 300 eur, mala ten rozdiel rozdať každému dôchodcovi. "Zo všetkých úprav tohto balíčka budú trpieť najmä samosprávy," povedala Saková. 

Viac než polovica Slovákov si želá koniec vlády

Exkluzívny prieskum odhalil, že koniec súčasnej vlády si želá viac ako 57 % občanov. "Sme rodina politicky dopláca na konflikty," reagoval Pčolinský, pričom reagoval na skutočnosť, že tak zmýšľa aj veľká časť voličov Kollárovho hnutia. Pčolinský povedal, že ak bude referendum úspešné, tak Sme rodina nemá problém vyhovieť túžbam občanov. Saková potvrdila, že zber podpisov prebieha. 

Pčolinský priznal, že na Budaja má ťažké srdce, lebo stále nepohol s odkladiskom Poša, čo je obrovská enviromentálna záťaž a trpí ňou celý Zemplín. Minister životného prostredia aktuálne čelí odvolávaniu v NR SR. Saková mu vyčíta neodbornosť, hoci nikto ho podľa poslankyne neobviňuje, že on je za premnoženie zodpovedný. Problém je podľa nej v tom, že ten problém nerieši. Pripomenula aj kauzu rieky Slaná, na ktorú mal envirorezort reagovať až o dva mesiace po havárii. Koalícia sa nevie dohodnúť ani na jednom mene na post šéfa RTVS, čo potvrdil Peter Pčolinský. 

Správa SIS Sakovú nevyrušila

Obaja hostia sa zhodli, že hodnotiaca správa SIS bola úplne štandardná. "Správa riaditeľa SIS je skôr štatistický výstup o útokoch a podobne," uviedol Pčolisnký. Správa však uvádza aj možnú korupciu aktuálnej vlády. Brannobezpečnostný výbor sa podľa Pčolinského môže týmito témami zaoberať tak, že si predvolá napríklad prezidenta policajného zboru, ale aj šéfa SIS. Informácie od SIS by mali preverovať OČTK. 

Môže sa stať, že Slovensko nedostane preplatenú pomoc utečencom? Áno, ak porušilo zákon. Viac sa dozviete vo videu:

Najčítanejšie