Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Potlesk a slzy. V Karlových Varoch mal premiéru film o Jánovi a Martine
Zdielať na

Potlesk a slzy. V Karlových Varoch mal premiéru film o Jánovi a Martine

KARLOVE VARY / Príbeh vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa dočkal filmového spracovania. Dokument zahraničných tvorcov mal slávnostnú premiéru na filmovom festivale v Karlových Varoch. Boli pri tom aj rodičia oboch zavraždených.

Príbeh vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa dočkal filmového spracovania. Dokument zahraničných tvorcov mal slávnostnú premiéru v utorok, 5. júla, na filmovom festivale v Karlových Varoch. Nechýbali na nej rodičia obidvoch zavraždených. 

Nekonečné ovácie publika, slzy dojatia a smútku v tvárach mám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Taký nával emócií po dokumente karlovarská prehliadka filmov nezažila ani raz vo svojej dlhej histórii. "Stále plačeme, stále sa s tým nemôžeme zmieriť a je to veľmi ťažké," povedala mama Martiny Kušnírovej. 

Zaplnené kino do posledného miesta privítalo celú delegáciu dokumentu na čele s režisérom, strihačom a ostatných spoluautorov. Ako špeciálni hostia boli pozvaní rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Potom sa už spustil dlhoočakávaný dokument trvajúci hodinu a trištvrte. 

"Film začal vznikať vlastne okamžite po tej vražde. Sú tam veci, ktoré nie sú známe, fotografie, záznamy z policajného spisu, z príloh, ale sú to aj súkromné fotografie Jána a Martiny, ich súkromné videá," konštatovala spoluautorka Pavla Holcová. 

Film nie je dielom slovenských tvorcov, ale americko - dánsko- českej produkcie, a je v anglickom jazyku. " Akurát sme mali problém s komunikáciou, keďže my nevieme po anglicky, ale zase sme mali dobrých ľudí, ktorí nám to preložili a urobili to super. Veľká vďaka im," odkázala Zlatica Kušnírová. 

Dokument sa dočká aj svojej premiéry v kinách na Slovensku, najskôr ale až na začiatku budúceho roka. Niekedy v období piateho výročia tragédie, ktorá zmenila život na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie