Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Ľudia na ostreľovaných miestach žijú bez vody a elektriny
Zdielať na

Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Ľudia na ostreľovaných miestach žijú bez vody a elektriny

DONECKÁ OBLASŤ / Frontová línia na periférii Rusmi ovládaného mesta Lisičansk ráno horela po výbuchoch delostreleckých granátov. Na frontovej línii je náš aj reportér Rasťo Striško, ktorý nakrúcal v jednom z ostreľovaných miest. Žije v ňom asi tisíc ľudí v obavách, že ho o už pár dní obsadia ruské vojská alebo ho úplne zničia.

Ráno na frontovej  pri hranici mesta Lisičansk, bolo zahalené hustým dymom. Výbuchy granátov zahalili vjazd do dedín vzdialených len tri kilometre od intenzívnych bojov. Vo zvírenom prachu sedela na stojane rozbitej benzínovej pumpy miestna dôchodkyňa. Strach, že ju zasiahne raketa, nemá. Ráno ju pritom zasiahol kúsok črepiny priamo do krku.

Obyvatelia nemajú plyn, vodu a elektrinu

V tesnej blízkosti frontu s priamym výhľadom na bojové pozície, stoja bytovky malého mesta. Pri kontajneroch pálila odpadky pani Nataša. Rozhovor s ňou rušia výbuchy rakiet. Pre Natašu je to ďalší bežný deň. 

Medzi rečou povie, koho zo susedov začiatkom týždňa pochovali na poli a koho včera na záhradne medzi domami. Na cintorín ísť nemôžu. Aj tam sa bojuje. Medzi panelákmi sa hrajú deti a rozprávajú domáci. Ľudia tu nemajú žiadne informácie o tom, čo sa deje v okolitom svete. Nemajú vodu, plyn a ani elektrinu. V pivniciach spia, varia, dokonca sa aj modlia. Mnohým je jedno, kto mesto obsadí, len nech im nad hlavami prestanú lietať rakety a nebudú ich zabíjať. Súrne potrebujú lieky, sviečky aj batérie do rádia, aby vedeli, čo hlásia miestne úrady. Tu sú osamelí na frontovej línii.

Cesty k frontovým líniám sú plné áut. Na jednej z nich prebieha evakuácia zranených vojakov medikmi do nemocníc. Zranených vojaci z línií privezú na autách k vopred určeným bodom, kde zranených preložia do pancierových sanitiek. Všetko sa deje pod svištiacimi raketami a veľmi rýchlo.  Z nemocníc sa bojové jednotky rýchlo vracajú na svoje pozície. Na Donbase totiž boje príchodom večera nekončia.

Súvisiace články

Najčítanejšie