Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SaS vypovedala koaličnú zmluvu. Pozrite si možné scenáre vývoja situácie
Zdielať na

SaS vypovedala koaličnú zmluvu. Pozrite si možné scenáre vývoja situácie

BRATISLAVA / Po vypovedaní koaličnej zmluvy zo strany SaS je jasné, že pokojné politické leto sa nekoná. Ako sa celá situácia vyvŕbi je zatiaľ vo hviezdach. Možných scenárov je hneď niekoľko.

Scenár 1. Koalícia pristúpi na požiadavku Sas

Znamenalo by to, že koalícia túto krízu ustojí, ale Igor Matovič z pozície ministra financií odíde a nahradí ho ďalší nominant OĽaNO. "Toto vidím ako veľmi nepravdepodobný scenár, lebo nie koalícia by musela pristúpiť na túto požiadavku, ale Igor Matovič a neviem si predstaviť, že on na toto prikývne," hovorí politický komentátor Arpád Soltész. 

Scenár 2. OĽaNO obetuje Matoviča a SaS Sulíka

Aj v tomto prípade to koalícia zvládne, ale ministerské kreslá opustia predsedovia strán OĽaNO a SaS. "Toto by bolo jediné logické a príčetné riešenie v akomkoľvek normálne fungujúcom politickom systéme. Má to v rukách Eduard Heger. Môže teoreticky do takéhoto riešenia Igora Matoviča dotlačiť napríklad tým, že mu pohrozí, že on sám podá demisiu," hovorí Soltézs.

Scenár 3. Koalícia na požiadavku SaS nepristúpi

Znamenalo by to, že koncom leta by podali ministri zo strany SaS demisiu. Liberáli by z vlády odišli a zvyšná koalícia by mala v parlamente menšinu.

​"Musela by vzniknúť akási nová koalícia, alebo opozičná dohoda s fašistickými poslancami. Toto by mohlo byť priveľa pre poslancov Za ľudí, aj pre niektorých poslancov v rámci OĽaNO," myslí si Arpád Soltész. 

Scenár 4. Predčasné voľby

Predčasné voľby by boli v podstate dôsledkom predchádzajúceho scenára a podľa posledných volebných prieskumov by sa ku koaličnému kormidlu mohol dostať Peter Pellegrini. Podľa politického komentátora Soltésza pravdepodobnosť predčasných volieb stúpa.

Scenár 5. Všetko zostane po starom

"Toto nepovažujem za pravdepodobné ale pri týchto konkrétnych osobách a obsadení by som si nedovolil povedať, že je to vylúčené," povedal Soltész.

Tipnúť si správny scenár, ktorý sa napokon naplní, je momentálne zložité. 

Súvisiace články

Najčítanejšie