Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Nečakané výbuchy, krv a nedostatok obalov pre zabitých
Zdielať na

Exkluzívne reportér TV JOJ z frontovej línie na Ukrajine: Nečakané výbuchy, krv a nedostatok obalov pre zabitých

DONBAS / Reportér TV JOJ Rasťo Striško strávil ďalší deň na frontovej línii na Donbase. Tentoraz v blízkosti Rusmi obsadeného mesta Lisičansk. Pre ukrajinských vojakov priniesol špeciálne vrecia na transport mŕtvych, ktoré sú tam veľmi potrebné. Jedna z bojových skupín ukrajinskej armády sa v tom čase vrátila na základné stanovište. Vo chvíli, keď Rasťo s vojakmi nakrúcal rozhovor, na mesto dopadli ruské rakety. Reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov.

Na Ukrajine potrebujú obaly pre transport zabitých vojakov. Medici to v krajine najviac potrebujú. Len čo redaktor TV JOJ z auta vyložil obaly pre mŕtvych vojakov, malé mesto na frontovej línii opäť zasiahli rakety. Zrejme ruská armáda odhalila utajené pozície obranných vojsk.

Výbuchy odzneli iba 200-300 metrov od redaktora TV JOJ. "Potom, keď budú bombardovať, schovajte sa sem. Toto je už overené. Nezrúti sa," hovorí redaktorovi Striškovi Táňa, lekárka taktického tímu medikov, ktorí z frontu privážajú zranených vojakov. Rasťo Striško ju zastihol pri umývaní pancierovej sanitky, ktorá bola celá od krvi.

"Toto som mala ešte ráno plné. Vidíš, všetko bolo plné a toto je adrenalín. Ten zachraňuje život. Tiež bol ráno ešte plný," ukazuje redaktorovi Táňa. Tiež hovorí, že jednu zo skupín na delostreleckej pozícii ráno prekvapila ruská prepadová skupina. Stratili veľa vojakov. Dvere sanitky im pri evakuácii zasiahla guľka ruského guľometu.

S vojakmi, ktorých napadli nečakanou paľbou, sa redaktor stretol, keď už evakuačný tím plánoval, ako vytiahne z miesta prepadu svojich mŕtvych kamarátov.

"Ak tam budú telá našich mŕtvych vojakov, tak tie treba odtiaľ všetky vyzdvihnúť," povedal člen evakuačného tímu.

"Veľmi rýchlo sa nám míňa obväzový materiál, ale vlastne všetko," hovorí Táňa. Zatiaľ čo vysvetľuje, čo všetko okamžite potrebujú pre svojich vojakov, miestni z vedľajšej ulice na provizórnom vozíku priniesli zraneného civilistu. Pri bombardovaní, ktoré zasiahlo aj redaktora TV JOJ, dostal zranený civilista zásah do nohy a do ramien. 

Ešte v ten istý večer dostal evakuačný tím mŕtvych vojakov z miesta nečakaného prepadu. V čiernych vreciach, ktoré ráno štáb TV JOJ priniesol, ich v pancierovej sanitke odviezli medici do jednej z vojenských nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie