Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SaS doručila premiérovi list so svojimi požiadavkami, o odchode Matoviča diskutovať nemienia
Zdielať na

SaS doručila premiérovi list so svojimi požiadavkami, o odchode Matoviča diskutovať nemienia

BRATISLAVA / Už je to čierne na bielom. Strana SaS doručila premiérovi Eduardovi Hegerovi podmienky návratu do koalície. Ich úplné znenie je utajené, kým sa k nim nevyjadrí premiér. Sulík už povedal, že nejde len o hlavu Igora Matoviča, čo je podľa neho požiadavka jasná a bez diskusie.

O tom, že Sulíkovci už odovzdali požiadavky premiérovi na Úrad vlády, informovala strana v tlačovej správe. "Vážený pán premiér, strana SaS je pripravená kedykoľvek rokovať o písomnom návrhu novej koaličnej zmluvy. Veríme, že tak ako pre SaS, aj pre Teba je pokračovanie tejto koalície maximálnou prioritou a spoločne nájdeme také riešenie, ktorého výsledkom bude pokračovanie plnenia Programového vyhlásenia vlády, na čele ktorej stojíš. Čakáme na Tvoje vyjadrenie a ďalšie kroky smerujúce k rokovaniam o novej koaličnej zmluve, na ktorých prednesieme aj naše konkrétne návrhy," napísali v závere listu. 

Sulík dopredu hovoril, že ich podmienky má ako prvý uvidieť premiér. S ním sa má aj osobne stretnúť. Niečo z požiadaviek predsalen cez víkend prezradil. "Po prvé, že Igor Matovič nebude už vo vláde po 1. septembri, potom máme tu platy učiteľov, máme tu valorizáciu, a len o infláciu o tých 10 %, zdravotníci, zamestnanci štátu," povedal v relácii TA3 Richard Sulík. 

Premiér Igora Matoviča minulý týždeň podržal a Obyčajní ľudia prešli do ofenzívy. Tvrdia, že Sulíkovi ide o povalenie vlády.

"Sulík, určité médiá a viaceré osobnosti verejného života sa v jednom šíku s mafiou a fašistami rozhodli povaliť vládu. Manipulatívne sa hrajú s citmi ľudí a spoločne vytvárajú obraz Matovič = šialenec a človek, ktorý rozhadzuje naše spoločné peniaze... Bolo by našou prehrou, ak by sme sa nechali Sulíkom v spolupráci s mafiou prevalcovať," vyjadrila sa strana OĽaNO. 

Hnutie Sme rodina si chce počkať na doručenie požiadaviek, i keď Boris Kollár sa už vyjadril, že nechce podporovať výmysly Richarda Sulíka. Sulík zopakoval, že prípadný definitívny odchod z vlády nemusí znamenať jej pád. Ich poslanci by v tom prípade podporili každý návrh v parlamente, ktorí pokladajú za dobrý. Pri iných by sa musela koalícia spoľahnúť na hlasy opozície. Tá už tak urobila, veto prezidentky pri rodinnom balíčku sa jej podarilo prelomiť s podporou kotlebovcov, čo bola pre SaS posledná kvapka. Hlasovanie zmenilo aj postoj prezidentky k súčasnej vláde.

"Pre mňa to bol veľmi dôležitý medzník v mojom vnímaní tejto vládnej koalície," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Celé znenie listu strany SaS premiérovi Eduardovi Hegerovi:

Vážený pán premiér, milý Edo,

dovoľujem si, okrem už našich osobných rozhovorov a verejného oznámenia zo dňa 6. júla 2022 oboznámiť Ťa aj formálne, písomným spôsobom, s rozhodnutím najvyššieho orgánu politickej strany Sloboda a solidarita (SaS), ktorým je Republiková rada. Obsahom jednomyseľného rozhodnutia Republikovej rady SaS zo dňa 6. júla 2022 je vypovedanie koaličnej zmluvy na základe jej podstatných porušení práve ku dňu 6. júla 2022. Súčasťou tohto uznesenia je aj vyslovenie podmienky pre podpísanie novej koaličnej zmluvy k 30. augustu 2022, v opačnom prípade sa ministri za stranu SaS vzdajú svojich funkcií vo vláde SR. Chcel by som zdôrazniť, že prioritou SaS je zostať v koalícií a spoločne pokračovať v práci pre Slovensko. Tak ako doteraz však pokračovať nemôžeme a nebudeme. 

Strana Sas si uvedomuje, osobitne v tomto krízovom období našej krajiny, že Slovensko potrebuje vládu, ktorá je funkčná, má dôveru ľudí, nevytvára napätie v spoločnosti, ale naopak ľudí spája a prináša riešenia pre všetky aktuálne spoločenské problémy. 

Strana SaS s plnou vážnosťou konštatuje, že súčasná vláda a koalícia sú vnímané ako konfliktné a sprevádza ich zároveň hrubé a opakujúce sa porušovanie koaličných dohôd, de facto koalícia s fašistami, nezodpovedné nakladanie s verejnými financiami, opakované hrubé obchádzanie princípov pri tvorbe legislatívy, ľahkovážne neobsadenie dôležitých ústavných orgánov a verejných úradov a hrubé klamstva, útoky a urážky koaličného partnera, ktoré presahujú hranicu možnej spolupráce. 

Tieto nedostatky nášho vládnutia sú zosobnené v lídrovi koaličného partnera OĽANO - Igorovi Matovičovi, ktorý stojí za väčšinou vymenovaných nedostatkov našej vlády a koalície. Preto je pre nás neprijateľné zotrvať v spoločnej vláde s Igorom Matovičom ako členom vlády. 

Nad rámec uvedeného naša strana považuje rovnako za kľúčové, že takáto hrubá neslušnosť v politike ovplyvňuje celú spoločnosť a tento zlý trend chceme zastaviť. Ak by sme to neurobili, pomohli by sme návratu mafie (alebo opozície spolu s extrémistami a fašistami), lebo každým ďalším dňom nášho doterajšieho spoločného fungovania ju len posilňujeme.

Ešte stále je čas nanovo naštartovať našu spoluprácu na základe nových pravidiel. Cítiac zodpovednosť voči krajine, strana SaS preto navrhuje koaličným partnerom uzavrieť novú koaličnú zmluvu. Máme záujem o korektnú spoluprácu, založenú na jasných a najmä dodržiavaných pravidlách.

Chápeme, že nevieme a ani nechceme nič našim koaličným partnerom diktovať. Avšak aj 6% strana má právo na odchod z koalície, ak sú na to silné dôvody a tie bohužiaľ dané sú. Súčasne rozumieme, že je slobodnou vôľou našich koaličných partnerov sa rozhodnúť s kým a ako chcú vládnuť. My s extrémistickými stranami ani otvorene ani skryto vládnuť nechceme a nebudeme. Zásadne však odmietame tvrdenia, že by sme povalili vládu. Naším odchodom vláda E. Hegera predsa nepadá.

Vážený pán premiér, strana SaS je pripravená kedykoľvek rokovať o písomnom návrhu novej koaličnej zmluvy. Veríme, že tak ako pre SaS, aj pre Teba je pokračovanie tejto koalície maximálnou prioritou a spoločne nájdeme také riešenie, ktorého výsledkom bude pokračovanie plnenia Programového vyhlásenia vlády, na čele ktorej stojíš. Čakáme na Tvoje vyjadrenie a ďalšie kroky smerujúce k rokovaniam o novej koaličnej zmluve, na ktorých prednesieme aj naše konkrétne návrhy.

S pozdravom 

Richard Sulík 
predseda strany

Heger je z postupu Sulíka prekvapený

"Prekvapilo ma, že osobný list, ktorý som dnes obdržal od Richarda Sulíka cez chatovaciu aplikáciu Signal, predseda SaS vzápätí zverejnil na sociálnej sieti. Prekvapilo ma to o to viac, že sám Richard povedal, že mi stanovisko odovzdá osobne. Tento postup považujem za neštandardný, rovnako ako bolo neštandardné, že som sa dozvedel až z médií, že strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu," napísal premiér Eduard Heger na svojej sociálnej sieti.

Dodal, že podľa neho nejde Sulíkovi o hľadanie riešenia, ale o vedenie politickej kampane s cieľom dosiahnuť lepší volebný výsledok. Postup považuje za nevhodný a nekorektný voči partnerom a voči občanom je podľa Hegera postup ministra hospodárstva nezodpovedný. Uviedol, že bude pokračovať v snahe vyriešiť koaličnú krízu a bude chcieť pokračovať v štvorkoalícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie