Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politické ťahanice medzi SaS a OľaNO pokračujú - Heger vyzýva liberálov na krok späť
Zdielať na

Politické ťahanice medzi SaS a OľaNO pokračujú - Heger vyzýva liberálov na krok späť

BRATISLAVA / Richard Sulík už poslal premiérovi sľubovaný list s požiadavkami pre zotrvanie vo vládnej koalícii. Eduard Heger sa v reakcii posťažoval na formu, akou mu ho doručili. Zvyšní koaliční partneri do situácie nechcú zasahovať. Podľa nich sú to spory SaS a OľaNO a oni sami by ich mali aj vyriešiť.

"Igor Matovič osobne je pôvodcom 90 % možno všetkých problémov, čo táto koalícia má. Ako jeden človek gniavi celú krajinu, je hanba s ním sedieť na vláde," povedal Richard Sulík. Sulík trvá na tom, aby premiér odstránil zo svojej vlády Igora Matoviča. Obyčajní ľudia to odmietajú. Obaja sa vo svojich písomných reakciách zhodli, že si chcú k sebe nájsť cestu. 

"Milý Edo, dovoľujem si oboznámiť Ťa aj formálne, písomným spôsobom, s rozhodnutím najvyššieho orgánu politickej strany Sloboda a Solidarita. Nedostatky nášho vládnutia sú zosobnené v lídrovi koaličného partnera OĽANO- Igora Matoviča. Je pre nás pre nás neprijateľné zotrvať v spoločnej vláde s Igorom Matovičom. Ešte stále je čas nanovo naštartovať našu spoluprácu," napísala v liste Sloboda a solidarita.

​"Prekvapilo ma, že osobný list, ktorý som obdržal od Richarda Sulíka vzápätí zverejnil na sociálnej sieti. Prekvapilo ma to o to viac, že sám Richard povedal, že mi stanovisko odovzdá osobne. Napriek tomu, ako predseda vlády a človek, ktorému záleží na prosperite a demokratickom vývoji Slovenska, budem pokračovať v snahách o vyriešenie tejto koaličnej krízy a pokračovaní štvorkoalície," reagoval premiér Eduard Heger na list. 

"Mňa mrzí, že sa ho to dotklo, lebo  som to nečakal v tom liste nebolo nič nové, ak toto bude problém, nabudúce sa toho vyvarujem," odkázal Sulík. 
Matovič ako predmet sporu a premiérov vo vláde podriadený, no stranícky nadriadený sa s názorom Eduarda Hegera plne stotožnil. Zvyšní koaliční partneri sú, zatiaľ, v čakacom móde. "Predpokladala som, že strana SaS sa zameria na konkrétne požiadavky vecného alebo obsahového charakteru, ktoré sa budú týkať riešenia problémov ľudí. List SaS ale obsahuje iba požiadavky na čisto osobnej rovine," povedala Veronika Remišová. 

Sulík priznal, že išlo z jeho strany o kalkul, aby mohol ešte manévrovať. Tvrdí, že napriek jasnému nesúhlasu OľaNO s odchodom Matoviča ešte verí, že sa vyhnú predčasným voľbám. Obyčajní ľudia sú presvedčení, že práve o to Sulíkovi ide. "Vytvárame si priestor, aj sebe, aj našim možným partnerom nato, aby sme mohli v kľude rokovať o tom, či chceme spolu fungovať," uviedol Sulík. Vzájomné odkazy podvečer uzatvoril premiér Heger: "Spor Richarda Sulíka s Igorom Matovičom môže spôsobiť návrat Roberta Fica jeho dvojčaťa Petra Pellegriniho. Obraciam sa na stranu SaS s výzvou, aby urobila krok dozadu," odkázal premiér. 
S premiérom Hegerom by sa mala v najbližšej dobe stretnúť aj prezidentka. Tá už dlhšie volá po reštarte vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie