Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stíhanie Dobroslava Trnku pre zatajovanie Gorily súd zastavil
Zdielať na

Stíhanie Dobroslava Trnku pre zatajovanie Gorily súd zastavil

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na Okresnom súde Bratislava I dnes pokračuje súdny proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze zatajovania nahrávky Gorila.

Okresný súd Bratislava I zastavil trestné stíhanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku v kauze zatajovania nahrávky známej ako Gorila. Dôvodom je, že skutok prekvalifikoval zo zločinu na prečin. V takom prípade je vec už premlčaná. Rozhodnutie nie je právoplatné, keďže prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť. Vecou sa tak bude zaoberať odvolací súd.

Súd dnes začal v rámci dokazovania za prítomnosti obžalovaného prehrávať predmetné nahrávky, ktoré majú celkovo približne 39 hodín. Prehrané pravdepodobne budú len vybrané pasáže, ktoré budú požadovať procesné strany.

Kauza sa spustila po zadržaní Mariana Kočnera a domových prehliadkach v jeho dome. Policajti u odsúdeného expodnikateľa zaistili nahrávky, ktoré zachytávajú jeho karhanie Dobroslava Trnku preto, že mal údajne nahrávkou Gorily aj s ďalšími spoločníkmi vydierať Jaroslava Haščáka.

Súd na pojednávaní v pondelok, 11. júla, vypočul dve znalkyne a jedného znalca z oblastí elektrotechniky, informatiky a fonoskopie. Tí potvrdili, že s nahrávkami nemalo byť manipulované a rovnako tak hlas zachytených v zvukových záznamoch s patrí dvojici Trnka Kočner.

"Tie hlasy boli stotožnené. S najväčšou pravdepodobnosťou, čo je maximálna miera stotožnenia. Pojednávanie bude pokračovať v stredu, 13. júla. Súd už skôr avizoval, že by mali byť prehrávané zvukové záznamy známe ako Gorila," potvrdila znalkyňa odboru fonoskopia  Adriana Farkašová. Kým donedávna sa Trnka nechal počuť, že nahrávky sú podľa neho kompilátom, na pojednávaní v pondelok, 11.júla, ich už komentovať nechcel. Jeho advokát však namietal spôsob ich zaistenia. "Z nášho pohľadu obhajoby ak to mám brať ako dôkaz, neboli získané zákonným spôsobom. Môže to byť brané ako operatívna informácia a musia to potvrdiť iné skutočnosti," vyjadril sa Martin Krakovský, advokát Dobroslava Trnku.  Trnkov obhajca tiež oponuje tým, že notebook s nahrávkou Gorily, ktorý sa našiel pri domovej prehliadke u Kočnera, policajti objavili až na druhý krát.

Dobroslav Trnka je obžalovaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Nahrávku mal ukrývať

Dobroslav Trnka podľa obžaloby nahrávku ukrýval namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Tým si ako verejný činiteľ, konkrétne generálny prokurátor a neskôr prokurátor, nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona, a to stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011. Stíhaný je na slobode a vinu odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie