Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rusko nabieha na vojnovú ekonomiku. Čo to znamená?
Zdielať na

Rusko nabieha na vojnovú ekonomiku. Čo to znamená?

BRATISLAVA / Všetkých 414 poslancov ruskej Štátnej dumy aj v druhom čítaní jednomyseľne schválilo nové zákony, ktorými Rusko prakticky prechádza na vojnovú ekonomiku. Keď ešte tieto zákony podpíše Vladimir Putin, bude môcť Rusko nariadiť firmám výrobu produktov, ktoré označí za kľúčové pre vojnové aktivity, či prikázať zamestnancom pracovať nadčasy. Podobnú možnosť v krízovej situácii poznajú aj slovenské zákony.

Moskva síce naďalej nazýva svoj brutálny útok na suverénnu Ukrajinu "špeciálnou operáciou", no ruská ekonomika sa prakticky stáva nie špeciálnooperačnou ale vojnovou. Zákony, ktoré schválili ruskí poslanci, umožňujú štátu zaviesť "osobitné ekonomické opatrenia".

"Zákon zavádza povinnosť plniť zmluvy s cieľom zabezpečiť protiteroristické a iné operácie mimo územia Ruskej federácie a dáva právo na nákup produktov potrebných na obranu štátu od jednotlivých dodávateľov," uviedol vicepremiér ruskej federácie, Jurij Borisov. "Zákon o osobitných ekonomických opatreniach patrí k štandardným zákonom tohto typu, ktoré majú vo svojich legislatívach v podstate všetky krajiny. Väčšinou ide o predpripravené zákonné normy, ktoré vstupujú do platnosti určitým aktom vlády, parlamentu či prezidenta," vysvetlil vedec z ekonomického ústavu SAV, Adrián Ondrovič. Keď sa štát rozhodne, súkromné firmy napríklad nebudú môcť odmietnuť štátne zakázky. Pracovníci vo vybraných podnikoch budú musieť robiť aj nadčasy, aj keď podľa Borisova im budú vyplatené príplatky. Zákony ešte musí podpísať prezident. Ekonóm pripomína, že nejde o náhle kroky.

"Ruská invázia na Ukrajinu, bola takpovediac vo výrobe už od roku 2008, kedy summit NATO v Bukurešti vyjadril podporu vstupu Ukrajiny a Gruzínska do aliancie, čo Rusko mnohokrát na najvyššej úrovni označilo ako neprijateľné. Už v roku 2017 zadal prezident V. Putin vedeniu armády úlohu zabezpečiť pripravenosť všetkých strategických podnikov, nezávisle od typu ich vlastníctva na vojenskú výrobu," konštatoval Ondrovič. S vyššou mierou zásahu štátu do fungovania ekonomiky sme mali čerstvé skúsenosti v núdzovej situácii počas kovidovej pandémie, keď napríklad zdravotnícki zamestnanci nemohli podávať výpovede. "Aj na Slovensku môže veľmi rýchlo dôjsť k vyhláseniu stavu ohrozenia alebo aj dokonca vojnového stavu, ak konflikt na Ukrajine vyeskaluje aj za jej hranice," vyjadril sa ekonóm Ondrovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie