Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinský vojak z frontovej línie: Rusi majú zbrane. Nám to chýba, ale dohnali sme ich až sem
Zdielať na

Ukrajinský vojak z frontovej línie: Rusi majú zbrane. Nám to chýba, ale dohnali sme ich až sem

BACHMUT / Aj na frontových líniách majú vojaci chvíľu času na to, aby si trochu oddýchli, umyli sa a najedli. Náš reportér Rasťo Striško stále pracuje na fontovej línii v Doneckej oblasti. Rozprával sa s vojakmi, ktorí sa pri presune z bojovej pozície mohli schladiť v jednej z miestnych riek a my tak môžeme spoznať ďalší bežný deň na frontovej línii Donbasu. A dediny, kde život takmer úplne skončil.

Dediny priamo na bojovej línii sú až na pár domácich, ktorí neušli, opustené. Rovnako ako aj zvieratá, ktoré v nich ostali samé pri troskách zničených domov alebo aj pri obaloch z použitej vypálenej munície.

Na rázcestí prašnej cesty s dobrým výhľadom na prístup k bojovému poľu sedí Pavol. "Čakáme na evakuovanie zranených vojakov," hovorí Pavol. Sú stále na pozíciách, necelý kilometer od nás.“Chlapci dobre bojujú, aj keď nám chýbajú všetky potrebné zbrane a obranné systémy. No najviac mi je ľúto tých nevinných civilistov. Ľudí, ktorí doplácajú na nezmyselné útoky nášho suseda,” tvrdí Pavol. 

Pavol bol v civilnom zamestnaní ekonomickým auditor. Rozhovor aj o tom, ako Rusi okupovali Česko-Slovensko, zakončí tým, že verí, že Západ konečne rýchlo dodá Ukrajincom potrebné zbrane, na ktoré čakajú už mesiace.“U politikov dúfam že základná logika je, a teda chápu, že Ukrajina musí byť rýchlo vyzbrojená,” hovorí Pavol. Zatiaľ čo Pavol zostáva v opustenej frontovej dedine, pozdĺž nej v neďalekej rieke život ako vo vojne na chvíľu vôbec nevyzerá. Bojová skupina z Mykolajiva zhodila svoje uniformy a osviežili sa v studenej vode.  

"Je to normálne. Aj vojak si môže trošku oddýchnuť," hovoria so smiechom v hlase. Mesiace prespávaju v pivniciach, v chlievoch či v kurníkoch, tak aspoň takto sa poumývajú a operú si svoje veci. "Vidíš? V 21. storočí," hovorí mi Sergej z 80-teho bataliónu. Pred vojnou robil solárne panely. "Bude dobre. Ak vydržíme bojovať, bude dobre. Rusi majú zbrane, všetko. Nám to chýba, ale dohnali sme ich až sem. Oni realné nebojujú, vedia len bombardovať. A v dedinách, odkiaľ sme ich vyhnali, je všetko znicené. Domy zrovnané so zemou. Ostali všade len opustené kravy a domáce zvieratá,” dodáva Sergej.

Výbuchy a čierny dym po raketách rušil krátky oddych unavených vojakov. Neďaleko od nich v podzemnom štábe, pri hranici obkľučeného mesta Lisičanska, lekárka Táňa dovarila kávu. V pozadí výbuchov granátov a dopadajúcich rakiet varila aj dnes pre bojovníkov svojho bataliónu ďalší hrniec kapustovej polievky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie