Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aké platy budú mať zdravotníci? Na úrade vlády sa rokovalo dlhé hodiny
Zdielať na

Aké platy budú mať zdravotníci? Na úrade vlády sa rokovalo dlhé hodiny

SLOVENSKO / Zdravotníci zatiaľ nepoznajú riešenie ich platových požiadaviek. Premiér a minister financií pozvali zástupcov zdravotníckych odborov na Úrad vlády SR. Pozvaní boli iba zástupcovia vybraných zdravotníckych sektorov. Spoločne sa dohodli na tom, že sa budú dohadovať ďalej.

Zatiaľ, čo na Úrade vlády SR sa dlhé hodiny rokovalo, v slovenských nemocniciach stále zomierajú pacienti. Na čo lekári dlhodobo upozorňujú. "Toto sme hovorili aj na stretnutí s premiérom. To nie je len to, že to my hovoríme, ľudia to už cítia, ako sú nemocnice obmedzované, že nie je personál," hovorí predseda lekárskeho odborového združenia, Peter Visolajský. 

Šéf lekárskych odborov vymenoval požiadavky 

Po nočnej službe prišiel šéf lekárskych odborov priamo k premiérovi s jasnými požiadavkami. Hovorí o tom, že rokovať už nestačí. Chcú vidieť jasné kroky, ktoré by zabránili kolapsu slovenského zdravotníctva, ktoré je už dnes na kolenách. "Chceme poriadok vo financovaní nemocníc, aby sa prestali zadlžovať. Žiadame navýšenie platov pre sestry. Žiadame, aby sa dodržiavali počty personálu na oddeleniach v nemocniciach tak, ako sú predpísané. Žiadame, aby sa podporili slovenské lekárske fakulty," uviedol Visolajský. 


No a v neposlednom rade sú to platy lekárov a zdravotníckeho personálu. "Aby sme sa mzdami lekárov aspoň priblížili k tomu štandardu, ktorý je vo V4, teda v Česku, Maďarsku, Poľsku," tvrdí Visolajský. "Zvýšenie platov zdravotníkov tu už malo byť dávno. Sme poslednou krajinou, ktorá bezprecedentne ani po vyše dvoch rokoch COVIDu a pri súčasnej dvojcifernej inflácii, nezvýšila platy zdravotníkov," hovorí expertka na zdravotníctvo Zuzana Dolinková (Hlas-SD). 


Počas dlhých hodín rokovania sa lekári premiérovi sťažovali na to, čo všetko ich v našich nemocniciach trápi. Ten im prisľúbil pomoc spolu s financmajstrom Matovičom, ktorý svoju mantru o hľadaní zdrojov zopakoval opäť. "Detaily z rokovaní nebudeme momentálne medializovať," hovorí premiér Eduard Heger (OĽaNO). "Pre nás je rozhodujúce, aby sme dospeli ku konkrétnym krokom. Už viacej nemôžeme čakať," tvrdí Visolajský. "Ja za ministerstvo financií hovorím, že prostriedky a financie zabezpečíme. Zabezpečíme ich z toho, z čoho sme hovorili aj včera. Nekradneme, každé euro otáčame trikrát. Ideme podvodníkom po prstoch," uviedol minister financií, Igor Matovič (OĽaNO). 

Rokovania teda žiadne zásadné výsledky nepriniesli

A pokračovať by mali začiatkom augusta. "My čakáme na konkrétne kroky. Nám nestačia rokovania a rokovania pre ďalšie rokovania," hovorí Visolajský. Aj preto zdravotníci aj naďalej pokračujú s protestným zberom výpovedí sestier a lekárov z nemocníc po celom Slovensku. Už dnes je ich viac ako 3 000 a stále pribúdajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie