Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Organizátori severoírskeho konfliktu sú stále na slobode. Beztrestnosť im môže zaručiť zákon z dielne britskej vlády
Zdielať na

Organizátori severoírskeho konfliktu sú stále na slobode. Beztrestnosť im môže zaručiť zákon z dielne britskej vlády

BELFAST / Štáb televízie JOJ nakrúcal v Belfaste s poslancom britského parlamentu za stranu Šin Fein. Jeho otec prišiel o život počas severoírskeho konfliktu. Organizátori aj vykonávatelia zločinu sú stále na slobode. Beztrestnosť im môže zaručiť kontroverzný zákon z dielne britskej vlády.

V Severnom írsku sú naďalej viditeľné stopy po sektárskom násilí, ktoré sužovalo provinciu vyše 30 rokov. K streľbe došlo v stávkovej kancelárii vo februári 1992 v južnej časti Belfastu. "Maskovaní protestanti vtrhli dnu a zastrelili 5 katolíkov," hovorí severoírsky katolík. Najmladšou obeťou bol 15-ročný chlapec.

Útok bol odplatou za násilné akcie IRA

Už v tom čase sa špekulovalo, že v jeho pozadí stála britská tajná služba, ktorá si najala zabijakov.
"Nie je to žiadne tajomstvo, že išlo o dohodu medzi tajnou službou a protestantskými radikálmi," tvrdí severoírsky katolík.

John Finucane je vedúci predstaviteľ proírskej strany Sinn Fein. Mal iba osem rokov, keď mu otca priamo pred jeho očami zavraždili militantní protestanti. "Musel zomrieť, pretože britskému štátu sa nepáčilo, že obhajuje ľudské práva," hovorí politik John Finucane. Otec Johna bol prominentným právnikom, zastupoval osoby, ktoré tamojšia polícia spájala s činnosťou v IRA.
"Doteraz neprebehlo vyšetrovanie, ktoré by spĺňalo európske štandardy," tvrdí Finucane.

Vinníci stále nie sú potrestaní 

Organizátori vraždy advokáta, aj masakru v stávkovej kancelárii, tak zostávajú dodnes nepotrestaní. Ich prípadnému stíhaniu môže definitívne zabrániť zákon o amnestii na zločiny z obdobia konfliktu, ktorý do britského parlamentu predložila vláda. "Je to jednostranný krok britskej vlády, s niečím takýmto nebudeme súhlasiť. Žiadame spravodlivosť," hovorí Finucane.

Súvisiace články

Najčítanejšie