Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medom si podmanil Dublin. Šikovnému Slovákovi sa darí vďaka domácemu receptu
Zdielať na

Medom si podmanil Dublin. Šikovnému Slovákovi sa darí vďaka domácemu receptu

DUBLIN / Slovák obchodujúci s medom sa preslávil v Dubline. Dokonca ho sám produkuje a predáva, pričom zákazníci si jeho lokálny výrobok veľmi pochvaľujú.

Lukáš Čelko pochádza zo Žiliny, ale žije v írskom hlavnom meste. "Všetko to začalo asi sedem rokov dozadu, keď som začal voziť med zo Slovenska do Írska, pretože som ho tam nemohol zohnať takej kvality, akej by nám vyhovoval," vysvetlil. Tamojší obyvatelia konzumujú pomerne málo medu, ten slovenský, najmä medovicový, však milujú. "V mnohých prípadoch mi ľudia po ochutnaní povedali, že je to ten najlepší, aký kedy jedli," pochválil sa.

Produkuje aj vlastný. Svoje dva úle umiestnil na streche päťhviezdičkového hotela, na vyvýšenom mieste v oblasti Dublinu. "Cieľom bolo vyprodukovať nejaký lokálny med, ktorý môžu v hoteli používať na raňajky," povedal. Keď pracoval v známej kaviarni Bewleys, prišiel s nápadom využívať ho ako sladidlo do kávy. To mu prinieslo nečakanú slávu. "Použili sme medovicový med z Oravy a barista z tejto kaviarne vyhral prvé miesto v celoštátnej súťaži v príprave írskej kávy," uviedol Čelko.

Postupne si získal írsku klientelu. Dnes má svoj obchod a zásobuje okolie. "Slovenský med dodávam asi do dvadsiatich obchodov, hotelov a reštaurácií v Dubline," prezradil. Aj svoje ďalšie plány spája s týmto sladidlom. Chcel by ho získavať z írskeho vresu. "Bolo by to opäť niečo iné a veľmi žiadané," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie