Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vojna na Ukrajine sa negatívne podpisuje aj na živote ľudí v neďalekom Gruzínsku
Zdielať na

Vojna na Ukrajine sa negatívne podpisuje aj na živote ľudí v neďalekom Gruzínsku

GRUZÍNSKO / Drahšie palivá, nedostatok nehnuteľností a obavy o budúcnosť krajiny. Vojna na Ukrajine sa negatívne podpisuje aj na živote ľudí v neďalekom Gruzínsku. 20 % jeho územia je stále pod kontrolou Ruska a mnohí obyvatelia pociťujú čoraz väčší strach. Pribúda však aj počet Rusov, ktorí do Gruzínska utekajú pred Putinovým režimom.

Prídu do Gruzínska a demonštratívne roztrhajú svoje dokumenty. Takto vnímajú inváziu na Ukrajinu tisícky Rusov. Tí odvážnejší sa nehanbia počínanie Kremľa kritizovať aj verejne. "V Rusku nie je bezpečné hovoriť takéto veci. Ak to urobíte, skončíte vo väzení," povedal 17 -ročný Pavel z Moskvy. 

Napriek tomu, že Gruzínsko susedí s Ruskom, nateraz je tam bezpečne. Obavy z opakovania vojny v roku 2008 však silnejú. "Vtedy u nás zomrelo veľa ľudí a bolo to hrozné. Toto by si určite nikto z nás nechcel zopakovať," vyjadril sa šofér autobusu Zujád Čitauri. Následky vojny na Ukrajine predsa len cítiť.

Nachádzame sa iba 10 km od ruských hraníc. Pre tvrdé sankcie západu sa však na gruzínskych cestách vytvoril desiatky kilometrov dlhý rad kamiónov čakajúcich na prechod do Vladikaukazu. Komplikované je nielen zásobovanie, ale aj bežný život. Prudko dražejú energie, ale napríklad aj byty vo väčších mestách. Solventní Rusi totiž skupujú všetky voľné nehnuteľnosti, čo spôsobuje prudký rast ich ceny a znižuje ponuku pre domácich obyvateľov. "Tí, ktorí chcú prísť bývať z vidieka do mesta tak majú smolu. Na trhu totiž kvôli Rusom nie je takmer nič dostupné," konštatovala obyvateľka Tbilisi, Keto Medalašvili. 

Podporu Ukrajine badať na každom kroku a vlečúci sa konflikt cítiť aj pri poznávaní dominánt, ako napríklad v meste Kutaisi. Podľa Gruzíncov je Prométeova jaskyňa ideálne miesto na úkryt v prípade jadrového útoku. Žiadny z nich si však neželá, aby ju na tento účel museli kedykoľvek použiť. "Po získaní nezávislosti z nej vláda urobila ako turistickú atrakciu. Dnes je to jedno z najobľúbenejších miest v Gruzínsku," vysvetlil turistický sprievodca Armazi.

Objavili ju v roku 1984 v časoch Sovietskeho zväzu a dlho túto informáciu tajili. Už vtedy totiž 8 kilometrov dlhý komplex mohol slúžiť ako skrýša pre obyvateľov. Dnes túto myšlienku očividne oprášili.

Súvisiace články

Najčítanejšie