Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Drogová kauza Parketár: U Škondriča v dome našli najväčší arzenál zbraní za posledných 25 rokov
Zdielať na

Drogová kauza Parketár: U Škondriča v dome našli najväčší arzenál zbraní za posledných 25 rokov

BUDAPEŠŤ / Arzenál, aký policajti nezaistili za posledných 25 rokov. Bratovi známeho MMA trénera Dušanovi Škondričovi pri raziách súvisiacich s akciou parketár nezhabali len zbrane. V jeho dome pripomínajúcom pevnosť našli aj kilá výbušnín, šperky či luxusné autá. O detailoch akcie na tlačovej konferencii v Budapešti informovalo tamojšie vedenie polície spoločne so šéfom Slovenskej národnej kriminálnej agentúry.

12 domových prehliadok

Dve prehliadky boli v Maďarsku, jedna v Mosonmagyaróvári a druhá v Rajke. Ďalšie tri vo Viedni a sedem na Slovensku. Polícia zaistila tri kilá kokaínu, pervitín, marihuanu, hotovosť cez 300-tisíc eur, zlaté tehličky, šperky, šesť luxusných áut, zbrane či počítače.

Na Slovensku zadržali 7 osôb 

NAKA zadržala sedem mužov. Všetkých poslal sudca do väzby. Rakúska strana zadržala ďalších štyroch. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil 16 osôb zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovanie s nimi až šestnásť osôb. Hrozí im 20-25 rokov alebo doživotie. Podľa polície skupina pôsobila na Slovensku prevažne v Bratislave od roku 2016.

Mexický drogový kartel

Kokaín a pervitín mali obvinení nosiť z Viedne. Drogy pochádzajú z mexického a rumunského kartelu. Podľa polície skupina na Slovensko doviezla cez 100 kilogramov kokaínu. V rámci akcie Parketár spolupracovali aj policajti z Maďarska. Tí boli Slovenskou stranou informovaní, že na ich území sa nachádzajú veci z trestnej činnosti. 

Obrovský arzenál zbraní za múrmi pevnosti

Maďarská strana dostala informáciu, že na ich území sa nachádzajú veci z trestnej činnosti. Maďarský vyšetrovací úrad pri domových prehliadkach zaistili 52 tisíc eur, 1.2 milióna forintov a dve zlaté plakety v hodnote 11 tisíc eur. V Rajke skončil v putách Dušan Škondrič, ide o brata známeho trénera MMA zápasníkov. Škondričovi v aute našli zbraň a náboje. V jeho dome, ale polícia našla hotový arzenál zbraní. Polícia nariadila trestné stíhanie Dušana Škondriča a jeho manželky za trestný čin neoprávneného nadobudnutia zbraní a streliva. Aktuálne je stíhaný vo väzbe. Partnerku stíhajú na slobode.

"Prehľadali sme tri Škondričove nehnuteľnosti v Rajke. Kvôli bezpečnosti sme museli povolať Protiteroristickú špeciálnu jednotku, ktorá pracovala 28 hodín. Počas prehliadky pyrotechnici a vyšetrovatelia zaistili 59 zbraní, 45-tisíc nábojov, 285 tlmičov a súčiastok zbraní, samopaly, pušky, aj ostreľovacie zbrane. V suteréne našli 5 kg TNT rozbušky, 2,5 kg výbušniny neznámeho pôvodu. Hodnota arzenálu na čiernom trhu presahuje pol miliardy forintov. Pôvod 28 zbraní je známy. Nemáme žiadne informácie o tom, že by zbrane pochádzali z Ukrajiny. Orgány vyšetrujú odkiaľ zbrane pochádzajú a spolupracujú aj so zahraničím a s FBI," informuje vedúci oddelenia maďarskej trestnej činnosti. 



Súvisiace články

Najčítanejšie