Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia kritizuje nákup vrtuľníkov bez verejného obstarávania. Obchod preveria aj kontrolné orgány
Zdielať na

Opozícia kritizuje nákup vrtuľníkov bez verejného obstarávania. Obchod preveria aj kontrolné orgány

BRATISLAVA / Vláda podľa Petra Pelegriniho zneužíva krízové situácie na priame kšefty bez verejného obstarávania. Na problém nekoncepčného obstarania dvoch talianskych vrtuľníkov ministerstvom vnútra už upozornila aj Televízia JOJ. Nákup za takmer 30 miliónov eur teraz plánujú preveriť kontrolné orgány.

Ministerstvo vnútra plánuje v krátkom čase uzemniť ruské stroje typu MIL 171. A namiesto toho bez verejného obstarávania, cez sprostredkovateľa, nakúpiť jazdené vrtuľníky od talianskeho výrobcu Leonardo. Podľa ministerstva ide o najpromptnejšiu a najvýhodnejšiu ponuku. Obhajuje ju premiér aj predseda parlamentu.

Televízia JOJ však upozornila, že existuje aj iná, oveľa výhodnejšia ponuka od konkurenčnej spoločnosti Bell. Táto voľba by bola podľa experta nie len lacnejšia, ale aj podstatne praktickejšia. "Už aj otázka výcviku, údržby, servisu týchto vrtuľníkov. To všetko môže danú zákazku predražiť," informuje Stanislav Szabo, emeritný dekan leteckej fakulty.

Od ministerstva sme žiadali zverejniť aj ostatné ponuky vrtuľníkov. To však rezort vnútra odmietol s odôvodnením, obchodného tajomstva. Verejnosť sa tak doteraz nedozvedela, prečo padlo rozhodnutie práve na tento druh vrtuľníkov, ktorý podľa expertov nemajú predpoklady na to, čo od nich ministerstvo vnútra očakáva. "Rezort vnútra siahol po leteckých strojoch, ktoré spĺňajú kritérium okamžitej dostupnosti. Ich výkonnostné parametre založené na požiadavkách leteckej techniky a leteckého útvaru rezortu vnútra sa čo najviac približujú nahradzovaným strojom," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Priamy nákup kritizuje Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie. Plánujú si naň posvietiť. A zatiaľ čo ministerstvo v tom problém nevidí, Peter Pellegrini z Hlasu hovorí o kšefte. "Rezort vnútra prihliadal pri riešení na súčasnú situáciu, ktorá je ovplyvnená vojenským konfliktom na Ukrajine. Prioritou je zachovanie prevádzkových spôsobilostí leteckého útvaru ministerstva vnútra," dodáva Zuzana Eliášová.

"Si zakrývajú svoje obchodovanie raz vojnou na Ukrajine, raz urýchlenou potrebou. Majú potom dôvod, aby okamžite nakúpili priamo od nejakých spriaznených firiem použité vrtuľníky," vyjadril sa Peter Pellegrini. Ako dodáva, ministerstvo malo rozhodnutie o nákupe vrtuľníkov urobiť skôr na základe tendra, ktorý bez nákupu vypršal. V tom prípade by nákup strojov neplatilo Slovensko, ale Európska únia. Teraz to bude naopak. "Mali sa nakúpiť nie dva, ale niekoľko úplne nových vrtuľníkov a mali ich zaplatiť peniaze z Bruselu. To znamená, ešte by sme ušetrili, lebo by nás to nestálo nič," dodal Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie