Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TV JOJ upozorňuje na neobvyklý nákup vrtuľníkov
Zdielať na

TV JOJ upozorňuje na neobvyklý nákup vrtuľníkov

BRATISLAVA / Televízia JOJ sa už niekoľko dní venuje rýchlemu nákupu vrtuľníkov pre letku Ministerstva vnútra. Vláda minulý týždeň odklepla ministrovi Mikulcovi zmluvu na nákup dvoch zánovných talianskych strojov za takmer 30 miliónov eur. A to aj napriek tomu, že odborníci na verejné obstarávanie hovoria o netransparentnom postupe. Experti na letectvo zasa tvrdia, že tu existujú aj podstatne lacnejšie a efektívnejšie možnosti.

TV JOJ upozorňuje na neobvyklý nákup

Na neobvyklý nákup nových vrtuľníkov Televízia JOJ poukazuje od kedy vláda schválila zmluvu, ktorú má v krátkom čase podpísať rezort vnútra. Viacerí odborníci totiž kritizujú nielen samotnú kúpu, ale najmä postup aký ministerstvo vnútra zvolilo.

Aj napriek tomu, že ruský vrtuľník MI 171 patrí medzi špičku vo svojej kategórii, zintenzívnenie diskusie o jeho výmene prišlo po začiatku vojny na Ukrajine. Minister vnútra Mikulec v obhajovaní nákupu používa argumenty o časovej tiesni a nedostatku náhradných dielov, či dostupnosti prípadnej opravy.
"Ak nám MIL 171 ostane na zemi, jednoducho potrebujeme, aby tá činnosť bola zabezpečená do budúcna," vyjadril sa minister Roman Mikulec. 

Rezort vnútra sa tak podľa vlastných argumentov pri hľadaní vhodnej náhrady snažil priblížiť k možnostiam tohto stroja. Podľa experta na letectvo však pre to vôbec nie je nutné nakupovať ďalšie vrtuľníky. Stále tu totiž máme armádu. Vrátane ich najnovších vrtuľníkov Black Hawk. "Ak hovoríme o príbuznosti k vrtuľníku MI 171 práve vrtuľník UH Blackhawk má najbližšie parametre," konštatoval emeritný dekan leteckej fakulty v Košiciach, Stanislav Szabo. 

Mali aj lacnejšie ponuky

Napriek tomu minister vnútra stoj čo stoj obhajuje svoje rozhodnutie o nákupe dvoch strojov typu Agusta. Aj napriek tomu, že od konkurencie obdržali aj cenovo lacnejšiu ponuku, dokonca troch vrtuľníkov typu Bell - teda takého, aký jeden už letka má. Podľa Mikulca vraj nesplnili parametre. "To je dolet toho vrtuľníka resp. možnosť zobrať určitý bambivak s možnosťou aj mať obsadenosť vrtuľníka 12 pasažiermi," uviedol minister Mikulec. "Ako často lieta vrtuľník s 12 osobami z Bratislavy trebárs na druhý koniec republiky?" pýta sa Szabo. Televízia JOJ opakovane žiadala zverejnenie cenových ponúk všetkých oslovených. Ministerstvo nám ich prisľúbilo no zatiaľ nedodalo. Kontrolné orgány ich tiež plánujú preskúmať. "Že ÚVO preveruje všetky nákupy, alebo mnohé nákupy aj napriek tomu, že pred tým vydajú názor, že ten nákup je úplne v poriadku tak ma to ani neprekvapuje," vysvetlil minister Mikulec. 

"Ministerstvo vnútra vytvára falošný dojem, že ÚVO schválil nákup vrtuľníkov. Samotný rezort si je a musí byť vedomý toho, že Úrad môže nákup schváliť až v kontrole. Teda až potom, keď spozná všetky fakty a okolnosti nákupu," uviedla hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie, Janka Zvončeková. "Odôvodnenie toho nákupu malo 4 a pol strany. Takže tá miera prípravy, ktorú tomu venovali bola absolútne neprimeraná tomu chystanému nákupu," konštatoval expert na verejné obstarávanie Miroslav Cak. 

Podľa informácií TV JOJ zmluva ešte fyzicky podpísaná nebola a zatiaľ vraj nie je stanovený termín podpisu. A zatiaľ sa ozývajú hlasy o tom, že takáto veľká zákazka, rozhodujúca aj o ďalšom smerovaní vrtuľníkového letectva na Slovensku, nemala byť realizovaná takýmto spôsobom. "Je to absolútne koncepčné. Vzhľadom na to, že tá koncepcia, ktorá je už v rámci rozvoja LU MV predpokladá, že potrebujeme rôzne kategórie vrtuľníkov," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. 

Televízia JOJ od ministra žiadala oficiálne zverejniť aj túto koncepciu. Do večera nám ju však ministerstvo nedodalo. K dispozícii máme pracovný dokument, v ktorom je ako koncepcia rozvoja vrtuľníkového letectva - prázdna strana. "O žiadnej takejto koncepcii ja nemám vedomosť," uviedol Szabo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie