Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinci prišli s čiernym zoznamom, je na ňom aj Robert Fico. Mám len iný názor, reaguje expremiér
Zdielať na

Ukrajinci prišli s čiernym zoznamom, je na ňom aj Robert Fico. Mám len iný názor, reaguje expremiér

BRATISLAVA / Zoznam vytvorilo Ukrajinské centrum boja s dezinformáciami vytvorilo zoznam osôb, ktoré šíria proruský naratív. Jednou z dvoch osôb je aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico.

Zoznam obsahuje 75 osôb, pričom z V4 je okrem Roberta Fica len poľský novinár a politológ Tomasz Jankowski. O zozname informoval portál Euractiv

​Portál uviedol, že Centrum boja proti dezinformáciám, ktoré je pracovným orgánom Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, zverejnilo zoznam 75 predstaviteľov medzinárodného spoločenstva, medzi nimi politikov, vedcov, novinárov, či členov vojenského personálu. Tí podľa Centra "propagujú naratívy v súlade s ruskou propagandou".

Tvorcovia zoznamu delia osoby, ktoré sa na ňom ocitli, do troch skupín. Väčšina, až 60 % z nich, má podľa nich "ospravedlňovať činy Ruska, hoci tvrdia, že sympatizujú s obyvateľmi Ukrajiny". Ďalší buď otvorene podporujú myšlienky Putinovho režimu (20 %), alebo ruskú agresiu odsudzujú, no stavajú sa proti dodávkam zbraní Ukrajine (20 %).

Na zozname je aj francúzska politička, ktorá neuspela v prezidentských voľbách, ale zadarilo sa jej v tých parlamentných, Marine Le Pen. Práve s touto političkou spolupracuje aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára a túto spolurpácu naposledy vychválil aj minister prácce sociálnych vecí a rodiny z Kollárovho hnutia Milan Krajniak. 

Robert Fico tam neodmysliteľne patrí, uviedol odborník

"Robert Fico na tento zoznam určite patrí, pretože ak sa riadili výrokmi, tak v jeho prípade nie je problémom proruské naratívy nájsť," poznamenal politológ Tomáš Koziak, ktorý však zdôraznil, že Robert Fico v našom regióne nie je ani zďaleka jediným politikom, ktorý hlása tento druh naratívu. 

Politológa zaujalo, že na zozname nie je ani zmienka o Ľubošovi Blahovi, či Marianovi Kotlebovi, hoci poznamenal, že práve Robert Fico patril k výrazným politikom Európy a bolo ho vidieť aj počuť.

Robert Fico sa citi ukrivdený

„Ukrajinský úrad pre dezinformácie ma vyhlásil za dezinformátora, lebo mám na rozdiel od slovenskej vlády iný názor na vojnu na Ukrajine. Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident, je zločinec," uviedol Robert Fico vo svojom vyhlásení a zdôraznil, že taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku.

"Keď máte iný názor, najskôr sa Vás snažia umlčať mediálne a kompromitovať, keď to nefunguje, tak Vás zatvoria. Na Ukrajine je vojna medzi USA a Ruskom a Ukrajina je pod absolútnou kontrolou USA. O tejto vojne Ukrajina, USA, Rusko, EÚ a osobitne slovenské médiá a vládni politici povedali toľko nepravdivých informácií, že z nej z pohľadu objektivity urobili jednu z najnedôveryhodnejších svetových udalostí. Nie som ani na strane USA, ani na Ukrajiny, či Ruska, som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy,“ uzavrel expremiér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie