Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
SaS: Fico na zozname putinovských pätolízačov? Neukazujte to Blahovi
Zdielať na

SaS: Fico na zozname putinovských pätolízačov? Neukazujte to Blahovi

BRATISLAVA / Niekoľkonásobný bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico sa dostal na zoznam Ukrajinského centra pre boj s dezinformáciami. Zo Slovenska je to pritom jediný politik a z krajín V4 je na zozname len poľský politológ a novinár Tomasz Jankowski.

Strana Smer-SD na umiestnenie Roberta Fica zatiaľ reagovala tým, že Robert Fico má len iný názor. K slovu sa však výrazne prihlásila strana SaS Richarda Sulíka. Ekonomickí liberáli využili príležitosť ako dôvod na žarty, ktoré si robia z opozičného poslanca a podpredsedu strany Smer-SD Ľuboša Blahu. 

Toto neukazujte Blahovi, napísala SaS

"Gratulujeme Robertovi Ficovi, že sa dostal medzi TOP 75 putinovských pätolízačov z celého sveta. Kus dobrej roboty! Zároveň hľadáme dôvody, prečo sa do rebríčka nedostal Ľuboš Blaha," uviedla SaS v príspevku na sociálnej sieti. 

Strana zároveň poznamenala, že sa za tým skrýva obsah vyjádření poslanca Smeru-SD. "Dôvodom možno bude, že je tak neskutočne voči Putinovmu režimu servilný, že jeho postoje idú AŽ ZA HRANICU kremeľskej propagandy. A to je teda riadny výkon! Alebo jednoducho nie je absolútne dôležitý," uzavrela SaS. 

Miesto by si zaslúžili viacerí, nielen Fico, reaguje Miroslav Kollár

Podľa opozičného poslanca Miroslava Kollára (Spolu) nie je umiestnenie Roberta Fica v takomto rebríčku žiadnym prekvapením. "Neprekvapuje ma, že sa Robert Fico dostal do takejto vyberanej spoločnosti. Sám si po prvý raz v parlamente zapískal, keď Robert Fico označil nemeckých vojakov, ktorí nám prišli pomôcť brániť naše územie za vojakov Wermachtu," uviedol Kollár s tým, že rozumie, že sa Robert Fico na tomto rebríčku nachádza zo Slovenska sám, hoci umiestnenie by si zaslúžili viacerí reprezentati parlamentnej politiky. 

"Našlo by sa zopár adeptov, ktorí by sa na takomto zozname nestratili. Je to hanba najmä pre Roberta Fica, ale predovšetkým pre Slovenskú republiku. Verím, že je to ďalší z dôvodov, prečo nikto normálny nebude uvažovať o tom, že by volil Roberta Fica opäť," doplnil Miroslav Kollár. 

Na margo prítomnosti Marine Le Pen na zozname a jej spolurpáce s hnutím Sme rodina Borisa Kollára opozičný poslanec poznamenal, že túto spoluprácu má v živej pamäti. "Ja si veľmi dobre pamätám spoluprácu Sme rodina Borisa Kololára s Le Penovou. Rozumiem aj tomu, aký výtlak má Le Penová vo Francúzsku, ale dá sa na to povedať, že populisti a extrémisti sa spájajú naprieč celou Európou a je problémom celého Slovenska, že máme takýchto ľudí vo vláde. A to nemyslím len Borisa Kollára," uzavrel Kollár. 

Šipoš kritizuje Fica, ale k Le Pen a Sme rodina sa vyjadriť nechcel

"Robert Fico u nás dlhodobo pôsobil ako trójsky kôň Kremľa. Umožnil prienik ruskej spravodajskej siete na Slovensku, s jeho stranou sústavne šíril nebezpečnú propagandu a podkopával národnoštátne a spojenecké záujmy Slovenska, ako tomu bolo napríklad pri schvaľovaní obrannej dohody s USA. Popritom bol schopný zľahčovať barbarskú agresiu Ruska voči Ukrajine a osočovať ukrajinské vedenie z nedodržiavania dohôd. Preto nemôže prekvapiť, že bol zaradený na zoznam nebezpečných osôb šíriacich či podporujúcich ruskú propagandu," napísal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Na otázku, či bude OĽaNO na koaličného partnera apelovať, aby s Marine Le Pen rozviazal spoluprácu, však poslanec Igora Matoviča nereagoval. 

Oslovili Sme aj hnutie Sme rodina a správu budeme aktualizovať o ich vyjadrenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie