Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž sa priznal k sexuálnemu zneužívaniu. Po 14 rokoch mu súd vymeral iba podmienečný trest
Zdielať na

Muž sa priznal k sexuálnemu zneužívaniu. Po 14 rokoch mu súd vymeral iba podmienečný trest

BRATISLAVA / Na Slovensku padol ďalší absurdne nízky trest za dlhodobé sexuálne zneužívanie dieťaťa. Táňu začal zneužívať jej blízky príbuzný, keď mala 13-rokov. Jeho potrestania sa napokon dočkala až ako dospelá žena a to po nekonečných súdnych ťahaniciach. Konečný verdikt napokon mnohých šokoval. Páchateľ dostal iba dvojročnú podmienku.

Keď Simona začína hovoriť o tom, čo sa dialo jej dcére, má veľký stres. Jej rodina si prešla spochybňovaním, obviňovaním aj opovrhovaním celej dediny. Všetko preto, že žiadali spravodlivosť pre zneužívané dieťa. Prípad sa stal na západnom Slovensku, predátor bol ich priamy príbuzný, pre citlivosť prípadu nezverejníme detaily.

Dievčaťu podával aj drogy

"Dcéra ako dieťa bola veselá, mala samé jedničky, v 13 rokoch začala chodiť za školu, zlé známky, pokarhania. Mysleli sme si najskôr, že je to puberta, ale keď som zbadala na nej zranenia, vedela som, že to nie je normálne," povedala matka poškodenej. Trvalo ďalší rok, kým jej Táňa o všetkom povedala. Okrem iného aj to, že jej násilník podával drogy. "Dlho som ju presviedčala, aby sme išli na políciu, aby všetko nahlásila a tým pádom, to pre nás skončí a ten človek, ktorý to spôsoboval, pôjde do väzenia. Veľmi som sa vtedy mýlila," reagovala matka. 

Na verdikt čakali 14 rokov

Od nahlásenia skutku po vyrieknutie finálneho verdiktu uplynulo dlhých 14 rokov. Za ten čas o Táni rozhodovalo spolu 6 senátov - sudcovia totiž odchádzali do dôchodku, či na iné súdy a Táňa pred každým novým musela zopakovať svoj príbeh. "Čiže znova bolo treba všetko vypovedať, znova tam boli konfrontácie, a znovu celý proces aj so všetkými svedkami. Ukončil sa takým spôsobom, že je to výsmech všetkým zneužívaným deťom, skončilo sa to dvojročnou podmienkou," povedala mama poškodenej. 

Paradoxne, súd páchateľa pôvodne odsúdil na 7 - ročné väzenie. Potom zas rozsudok zrušil úplne. Argumentoval tým, že poškodená nevedela určiť presný počet zneužití. No a voči konečnému rozsudku a síce dvojročnej podmienke sa napokon neodvolala ani prokurátorka. Pre Táňu to bolo o to horšie, že ako obeť s tým už zo zákona nemohla nič urobiť. "Obete sú značne limitované voči páchateľom, nemajú možnosť podávať priame opravné prostriedky," uviedol advokát Igor Ribár. 

Skúmať verdikt bude ministerka

Porušenie Tániných práv napokon skonštatoval aj ústavný súd. Zvrat v prípade môže teraz urobiť aj ministerka spravodlivosti a to podaním mimoriadneho dovolania. Trestný spis už má na stole a bude skúmať, ako v prípade sadzby 7-12 rokov mohol páchateľ odísť takto naľahko. "Či bol správne kvalifikovaný daný skutok, ako postupovala prokuratúra a následne súdy a či uložený trest zohľadňoval všetky skutočnosti," informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. "ÚS skonštatoval porušenie povinnosti štátu chrániť sexuálne obete. Bola extrémna dĺžka súdneho procesu nad 10 rokov pričom dochádzalo k opätovným prepočúvaniam," uviedol advokát Ribár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie