Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generál Macko: Rusi chcú zlomiť vôľu Ukrajincov útokmi na civilné ciele
Zdielať na

Generál Macko: Rusi chcú zlomiť vôľu Ukrajincov útokmi na civilné ciele

KYJEV / Ruské vojsko od začiatku agresie zničilo na Ukrajine minimálne 140-tisíc obytných budov, čo sa dá rozsahom prirovnať k zničeniu domov v Sovietskom zväze počas druhej svetovej vojny. Vychádza to zo správy ukrajinského Centra boja proti dezinformáciám. Ruské rakety, tanky či delostrelectvo zaútočili od februára na 17 300 civilných objektov, pričom len 300 útokov smerovalo na vojenské ciele. Podľa ozbrojených síl Ukrajiny Putinova armáda vedie agresiu štýlom "spálenej zeme" či "ohnivého údolia".

Podľa ukrajinských úradov Rusi cielene bombardujú civilné ciele aj budovy s jediným zámerom. Zlomiť civilistov, aby prestali podporovať ukrajinskú armádu aj vedenie krajiny. Hovoria o terorizme. Útoky na bytové domy, nemocnice, ambulancie, divadlá, školy alebo obchodné centrá sú aj podľa ukrajinskej prokuratúry vojnovým zločinom. Na vojenské terče boli počas piatich mesiacov vojny ruské rakety vystrelené až o šesťdesiatkrát menej ako na civilné objekty.

"Novou taktikou je začatie masívnych palebných útokov na zničenie všetkých objektov možného odporu v určitej oblasti územia a následné postupovanie jednotiek na vyčistené územie. Takto mohli okupanti obsadiť oblasť Severodoneck a Lisičansk," uvádza v správe Centrum boja proti dezinformáciám.

V jednom z podzemných krytov na frontovej línii pri meste Bachmut reportérovi TV JOJ pred pár dňami ukrajinský vojak Alexander ukázal starý samopal, ktorý nefunguje. Je z druhej svetovej vojny. Našli ho v pivnici paneláku, ktorý len nedávno zasiahla ruská raketa.

Aj jeho battalion okrem frontovej línie bráni mesto, do ktorého chcú Rusi preniknúť. Preto sú tam spolu s civilistami. Podľa špecialistu na vedenie vojny je prirodzené, že obranné vojská musia byť aj v mestách, z ktorých niektoré rodiny pred vojnou neutiekli. Neznamená to ale, že si tak armáda z civilov robí živé štíty pred ruským bombardovaním.

"Sme svedkami obrovského množstva civilných cieľov zasiahnutých na celom území Ukrajiny. Časť môže byť omylmi, no väčšina je súčasťou veľkej psychologickej vojny. Rusi chcú jednoznačne zlomiť vôľu Ukrajincov pokračovať v odpore. Chcú ich donútiť, aby sa vzdali a prijali výsledky vojny také, aké im nadiktuje Rusko," uzavrel generál Pavol Macko.

Súvisiace články

Najčítanejšie