Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za pestovanie marihuany 15 rokov basy, za sexuálne zneužívanie dievčaťa iba podmienka
Zdielať na

Za pestovanie marihuany 15 rokov basy, za sexuálne zneužívanie dievčaťa iba podmienka

BRATISLAVA / Za pestovanie marihuany 15 rokov basy, za sexuálne zneužívanie dievčaťa iba podmienka. Zisťovali sme preto, či trestný zákon chráni na Slovensku sexuálnych násilníkov alebo sú to iba jednotliví sudcovia, ktorí prižmúria oči. Obete takýchto skutkov s rozsudkami nemôžu nič urobiť a na dlhé roky majú zničený život.

"Akonáhle jeho zatkli a on vypovedal, prepustili ho a v celej dedine porozprával svoju verziu. Pošpinil celú našu rodinu, že sme opilci, že pestujeme marihuanu," Simona takto opisuje, čo sa stalo, keď na polícii nahlásila, že jej dcéru dlhodobo zneužíval blízky príbuzný. A neboli jediní, ktorým sa miesto podpory celá dedina otočila chrbtom. Svoje vie aj dievča z Nevidzian, ktorú zneužíval farár.

Od roku 2018 padlo viac ako 1 300 rozsudkov

"Začali po nej vykrikovať v autobuse, na zastávke, po dedine, úplne nás vylúčili zo spoločnosti," povedala matka obete. Kňaz vtedy vyviazol s podmienkou, podobne, ako to bolo aj v najnovšom prípade farára z Oravy, ktorý začiatkom leta uzavrel dohodu o vine a treste. Jeho ďalší kolega rozhodnutie očakáva v najbližších dňoch. Od roku 2018 do vlaňajška padlo vyše 1 300 rozsudkov za znásilnenie, sexuálne zneužívanie a sexuálne násilie. Väčšia časť bola podmienečná. Väčšina sa týka romantických experimentov mladých. "Máme tú trestnú sadzbu rozdelenú v zásade od 3 do 20 rokov. Je to tak rozdelené aj preto, aby sudca mohol prihliadať na všetky skutočnosti. Nie je výnimkou, keď k zneužívaniu dochádza medzi tínedžermi alebo vekovo blízkymi osobami a vtedy má sudca možnosť," vyjadril sa hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. "Na druhej strane vieme o prípadoch, kedy páchateľ bolo dospelá osoba v postavení autority voči tej obeti a v týchto prípadoch si neviem predstaviť, aké rozumné dôvody viedli súd k podmienečnému odsúdeniu páchateľa," reagovala právnička koordinačno - metodického centra, Barbora Burajová. 

Nanovo definovať trestný čin znásilnenia

Obete trestných činov, teda aj tých sexuálnych na Slovensku ťahajú za kratší koniec. Ak s verdiktom nesúhlasia, nemajú právo sa voči nemu odvolať, či vyjadriť. Trauma z takého zážitku pritom podľa právničky patrí do tej istej kategórie ako trauma z ohrozenia zdravia či života. "V prípade pokusu o vraždu si asi vieme predstaviť, aké je to závažné a rovnaký dopad na psychiku má aj sexuálne zneužívanie, znásilnenie a sexuálne násilie," vyjadrila sa právnička Burajová. Ministerstvo spravodlivosti chce obetiam takýchto skutkov pomôcť tým, že bude nanovo definovať trestný čin znásilnenia. "Pretože nie vždy je nevyhnutné, aby sa obeť bránila, práve naopak, niekedy zamrzne, ale bolo zrejmé, že nebol súhlas na takéto konanie a vtedy je to znásilnenie," konštatoval hovorca ministerstva Bubla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie