Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Krajniak: Posledné týždne nebola na Slovensku väčšia téma, ako boj proti fašizmu. Zdá sa mi to smiešne
Zdielať na

Minister Krajniak: Posledné týždne nebola na Slovensku väčšia téma, ako boj proti fašizmu. Zdá sa mi to smiešne

BRATISLAVA / Minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) skritizoval tých, ktorí podporovali opozíciu voči Viktorovi Orbánovi. Súčasťou tejto opozície bol aj maďarský Jobbik a Krajniak poznamenal, že v tomto prípade im fašisti nevadili.

Hoci Milan Krajniak tvrdí, že do konfliktu s SaS sa vtiahnuť nenechá, jeho príspevok na sociálnej sieti budil iné zdanie. "Progresívci, liberáli, červené denníky, keď už tak principiálne bojujete proti fašizmu, odpovedzte mi na jednu otázku: Je maďarský Jobbik fašistický?" napísal minister Borisa Kollára na sociálnej sieti. 

"A to vám nevadilo, že táto antisemitská fašistická strana bola pred pár mesiacmi súčasťou protiorbánovskej koalície? Nie, nevadilo. Práve naopak. Vy, slovenskí progresívci, liberáli aj červené denníky N, SME a Aktuality, ste túto koalíciu do nohy podporovali. Vrátane fašistického Jobbiku. Konzervatívny Orbán vám smrdel viac ako regulérni antisemitskí fašisti. Prečo ste vtedy nekričali, že slušný politik sa nemôže nikdy spájať s fašistami? Prečo ste vtedy nekričali, že s fašistami sa nerokuje?" pokračoval Krajniak ďalej. 

Minister zároveň zdôraznil, že spor s liberálmi je v tomto prípade ideologický. Zároveň otvorene povedal aj to, že sa nestotožňuje s tvrdeniami, že fašistami sú aj Kuffovci. "Nepovažujem ich za fašistov, ale ultrakonzervatívnych," poznamenal Krajniak na margo poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS. Najstarší Kuffa sa po prvý raz do parlamentu dostal na kandidátke Igora Matoviča. Rodina Kuffovov aktuálne čelí aj obvineniam zo strany OČTK. 

​Tieto argumenty neobstoja zo žiadneho pohľadu, reaguje Ravasz

Politológ, sociológ Ábel Ravasz upozornil, že minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak sa snaží zrelativizovať Kuffovcov za pomoci Jobbiku. "Ako keby to bolo to isté," poznamenal odborník s tým, že tento spôsob argumentácie neobstojí.

Práve líder Maďarska rečnil na ultrakonzervatívnej konferencii CPAC v USA. "Ak v Maďarsku v súčasnosti niekto flirtuje s rasizmom a extrémnou pravicou, tak to je práve premiér Viktor Orbán. Najväčším problémom je, že volebný systém v Maďarsku už nie je taký demokratizujúci a Viktor Orbán prinútil všetky opozičné strany, aby spolupracovali a to napriek názorovým rozdielom," vysvetlil Ravasz pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že to bolo jediná šanca, ako vo voľbách uspieť. "Bez toho, aby sa účelovo spojili do koalície by sa to nedalo vôbec," dodal politológ a sociológ.

"Porovnávať to s tým, že niekto v parlamente naháňa hlasy Kuffovcov... toto porovnanie skrátka neobstojí. Tá diskusia ohľadom toho, kto je fašista sa na Slovensku devalvovala natoľko, že to slovo už nič neznamená. O to viac, že toto slovo zneužívajú Rusi na Ukrajincov. Pomaly už všetci sú fašisti, a to od progresívnych fašistov, cez ukrajinských fašistov.... fašistami už vlastne sú všetci okrem tých, ktorí by tam reálne patrili," zdôraznil Ábel Ravasz. 

Odborník zdôraznil aj to, že práve Kuffovci ku krajnej pravici patria. "Toto obtieranie nestiera skutočnosť, že v slovenskej politike a parlamente sú ľudia, ktorí majú silne antidemokratické a antiegalitariánske názory, čo znamená, že určité časti spoločnosti považujú za menej cenné. K takýmto ľuďom patria aj Kuffovci," uzavrel Ravasz pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie