Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kardinála Tomka najlepšie charakterizovalo slovo skromnosť, hovorí sestra Irena, ktorá po jeho boku strávila 12 rokov
Zdielať na

Kardinála Tomka najlepšie charakterizovalo slovo skromnosť, hovorí sestra Irena, ktorá po jeho boku strávila 12 rokov

VATIKÁN / Bola to osobnosť, ktorá mi ukázala ako byť jednoduchý a pritom rozhľadený. Hovorí o Jozefovi Tomkovi rehoľná sestra Irena, občianskym menom Alžbeta Kopanicová. Po boku nebohého kardinála prežila v jeho rímskom byte 12 rokov, kde sa starala o jeho vatikánsku domácnosť. Spolu s nebohým kardinálom a jej spolusestrami, ktoré sa o neho do poslednej chvíle starali sa nateraz ich púť v rímskej kúrii skončila.

Aký bol váš prvý moment, keď ste sa stretli s kardinálom Jozefom Tomkom? 

Ja som sa zaúčala, pretože som bola nová, kardinál prišiel po dovolenke. Stretli sme sa úplne prirodzene, naozaj ako v rodine.     

Čo všetko ste mali na starosti? 

Viedla som prakticky celú domácnosť. Kardinál bol naozaj skromný, neprieberčivý a veľmi vďačný. 

Na ktorú zo spomienok s kardinálom najradšej spomínate? 

Tá celá komunita, ktorú sme mali. Všetci sme sa spolu modlili, slávili všetky sviatky. Spolu sme bývali a prežívali sme aj tie rôzne každodenné veci. Spájala nás aj vzdialenosť od domova. 

Kardinál nebol len obyčajným kňazom. Ako ste vnímali práve tento fakt? 

On vôbec nepôsobil dojmom, že mal nejaké špeciálne maniere. Aj predtým som pôsobila v kňazských domom a u kardinála to nikto tak neprežíval. 

Absolvovali ste s ním aj niektorú z jeho ciest? 

Nie, keď som prišla do jeho domu, tak už bol na dôchodku. Kardinál často spomínal Afriku, tam bol veľakrát a bola mu naozaj blízka. 

Kde vás zastihla správa o úmrtí kardinála Jozefa Tomku? 

Bola som v kaplnke po omši. 

Kardinál mal naozaj úctyhodný vek, ako to on sám prežíval? 

Bol na to pripravený. To bola taká jeho obľúbená veta, že "potom šuch, do neba". Kardinál bol vďačný za každý skutok, jeho sily už boli obmedzené a on sám si to uvedomoval. Často hovoril, že žije dlhšie ako jeho priatelia a uvedomoval si, že to nie je samozrejmosť. 

Čo pre vás znamenal kardinál Tomko? 

Ukázal mi, ako byť jednoduchý ale pritom veľmi rozhľadený. Bol jazykovo zdatný a mal precestovaný svet ako ohlasovateľ evanjelia. Na prvom mieste pri ňom bol vždy človek a pán Boh. Prezentoval aj medziľudské vzťahy. Hovoril o tom, že by sme si mali byť blízki, ale evanjelium by nás malo povznášať k Bohu. 

Vaše kolegyne boli pri ňom až do konca. Ako budú teraz fungovať? 

Teraz musí prejsť nejaký čas, kým sa vysporiadajú nejaké veci ohľadom domácnosti. To záleží aj od Vatikánu a tiež od toho, čo sa bude diať v reholi.  

Bude vám kardinál chýbať? 

Svojim spôsobom áno. My sme veriaci a budeme ho vnímať iný spôsobom. My sa s ním budeme stretávať aj naďalej, či nad hrobom v Košiciach alebo v spoločnej modlitbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie