Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žilinka si posvieti na platformu Sulíkovho syna: Preveria najmä výzvy, ktoré plnili maloletí
Zdielať na

Žilinka si posvieti na platformu Sulíkovho syna: Preveria najmä výzvy, ktoré plnili maloletí

BRATISLAVA / Syn ministra hospodárstva Richarda Sulíka Filip posledné mesiace prekvapoval verejnosť svojou platformou, pomocou ktorej mohli ľudia plniť rôzne kontroverzné výzvy. Tomu však môže byť koniec. Na platformu si totiž posvieti Generálna prokuratúra (GP) SR.

Syn Richarda Sulíka po reportážach televízie JOJ aj kritike z viacerých strán sprísnil pravidlá svojej platformy. Prostredníctvom nej plnili ľudia rôzne výzvy. Mnohé z nich boli kontroverzné - ľudia mali napríklad za úlohu jesť zvieracie exkrementy či splachovať si hlavu do záchoda. Výzvy pritom častokrát plnili deti. 

Po kritike z viacerých strán sa pravidlá stránky zmenili. "Ak niekto bude chcieť robiť niečo explicitné, alebo nebezpečné, musí prehlásiť, že má 18 rokov. Musí mať aj linknuté svoje sociálne siete a my budeme aktívne preverovať koho sleduje, kam chodí do školy," tvrdil Sulík.

Platforma je po novom tiež obmedzená pre ľudí nad 15 rokov." Ak zistíme, že niekto nemá 15 rokov, tak to hneď stiahneme. Aj keď to bude úplne nevinné video, že si rozbije vajce o hlavu, tak stále to stiahneme, ak ten človek bude vyzerať, že má 9 rokov," povedal Sulík. To však nemusí stačiť. 

Na platformu si posvieti Žilinka

Najnovšie sa na prípad pozrie GP. "Dnešného dňa som uložil riaditeľovi trestného odboru GP SR zabezpečiť preverenie, či v súvislosti so sprostredkovaním a plnením bizarných až zvrátených výziev za odplatu na sociálnej platforme Youdare, najmä osobami mladšími ako 18 rokov, spôsobilých vážnym spôsobom ohroziť či poškodiť život, zdravie, morálnu výchovu, slobodu alebo ľudskú dôstojnosť, nedošlo alebo nedochádza k spáchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti, či proti iným právam a slobodám," informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

Žilinka dodal, že podobné aktivity, ktoré majú potenciál "škodlivosti pre jednotlivca, ale aj pre zdravý vývoj celej spoločnosti, často zasahujúcim samotnú ľudskú dôstojnosť", nemôžu byť ľahostajné štátnym orgánom. Generálny prokurátor tiež zdôraznil, že ľudská dôstojnosť nie je len základným právom ale predstavuje základ základných práv.

"Výzvy pre platformu youdare nevymýšľame my, rovnako ako napríklad Mark Zucerberg nevymýšľa, čo používatelia píšu na facebook. Na rozdiel od ostatných sociálnych sietí sme však pristúpili k zaisteniu bezpečnosti v niekoľkých krokoch," reagoval Sulík na sociálnej sieti. Dodal, že stránka je prístupná od 18 rokov a každý príspevok jej pracovníci posudzujú."Vítame preverenie generálnym prokurátorom, ktoré konečne rozptýli obavy o bezpečnosť aplikácie," zakončil.

Pozrite si nedávny rozhovor s Filipom Sulíkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie