Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Gröhling chce zmenu školskej dochádzky: Žiaci by mohli opakovať ročník najviac dvakrát
Zdielať na

Gröhling chce zmenu školskej dochádzky: Žiaci by mohli opakovať ročník najviac dvakrát

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) predstavil ďalšie kroky v školskej reforme. Tie sa týkajú opakovania ročníkov. Žiakom tak chce pomôcť dokončiť základnú školu a tým zlepšiť možnosť uplatnenia na trhu práce.

Rezort školstva predstavil zmeny, ktoré by mohli dopomôcť k vyriešeniu problémov so segregáciou. Ako na tlačovej konferencii Gröhling uviedol, jeden z najvypuklejších problémov je opakovanie ročníka, čo speje k viacerým problémom. Práve to nadväzuje aj na predčasné ukončenie školskej dochádzky, čomu chce dať stopku.

"V novele školského zákona obmedzujeme opakovanie ročníka na maximálne jedenkrát na prvom stupni a maximálne jedenkrát na druhom stupni základnej školy," vysvetlil minister.

Opakovanie ročníka by sa tiež nezapočítavalo do základnej školskej dochádzky. "Dosiahneme tým, že všetci žiaci doštudujú základnú školu," dodal. Novela zákona je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V prípade, ak ju schváli parlament, platiť by mala od septembra 2023. Zmena by mala nastať aj v definícii samotného slova segregácia v zákone. Tá je pripravená a minister ju posúva do pripomienkového konania.

Rezort školstva sa venoval aj rannej starostlivosť o deti. V súvislosti pripravil výzvu na viac ako 6 miliónov eur. Týkať sa má detí z vylúčených komunít aj ich rodín. Podpísať ho však má budúci minister školstva. Gröhling totiž podobne ako ďalší traja ministri za SaS pravdepodobne podá demisiu ku koncu augusta. Kto ho nahradí, zatiaľ nie je známe. V októbri zároveň rezort spúšťa vyučovanie rómskeho jazyka pre pedagógov aj iných odborných školských zamestnancov. 

Súvisiace články