Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sme rodina si presadila nominanta na spravodlivosť? Heger sa vzdal cieľa zmeniť justíciu, reaguje Štefančík
Zdielať na

Sme rodina si presadila nominanta na spravodlivosť? Heger sa vzdal cieľa zmeniť justíciu, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Namiesto sudcu Bradáča v aktuálnej koalícii a menšinovej vláde Eduarda Hegera opäť víťazí Sme rodina so svojim nominantom (ku ktorému sa verejne nehlási). Do vedenia rezortu spravodlivosti sa zrejme postaví šéf advokátskej komory Viliam Karas. Práve komore advokátov bola v minulosti vyčítaná veľká benevolentnosť smerom k svojim členom.

Karas je však veľkým odporcom zmien paragrafu 363, ale aj kritikom zmien Trestného poriadku z dielne Márie Kolíkovej. Ministerka spravodlivosti v demisii tak má dôvod na obavy aj z ďalšieho osudu súdnej reformy. Už na tlačovom brífingu, kde SaS oznámila podanie svojich demisií, Kolíková pripustila, že jej reforma justície môže dopadnúť akokoľvek. 

Heger sa vzdal cieľa zmeniť justíciu

Podľa politológa Radoslava Štefančíka je situácia jasná. "Zvyšok vládnej koalície sa snažil o vytvorenie zdania, že obsadí ministerstvá po SaS odborníkmi," začal politológ, ktorý sa otvorene pustil do kritiky hnutia Borisa Kollára. 

"Aktivita Sme rodina ale dokazuje, že zas a znovu ide o politického nominanta," pokračoval Štefančík s tým, že tragické je na tom to, že ide o kľúčové ministerstvo, na ktorom sa odchádzajúca ministerka snažila realizovať reformy. "Ich schválenie sabotovala práve strana Sme rodina. Sme rodine sa tak podarilo presadiť nielen svojho nominanta na pozíciu generálneho prokurátora, šéfa SIS, ale teraz aj ministra spravodlivosti," pokračoval politológ s tým, že výsledok je zrejmý. 

"Tento krok znamená, že premiér Heger sa definitívne vzdáva cieľa zreformovať oblasť justície, ktorá tu v ostatných rokoch narobila veľa zla," dodal na záver pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Najčítanejšie